Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Κίνα: Ανανέωσε την συμμετοχή της στα αμερικανικά γραμμάτια

Η Κίνα ανανέωσε σήμερα το μακροχρόνιο «δεσμό» του με τα γραμμάτια του αμερικανικού δημοσίου. Η Κίνα έχει στην κατοχή της τα υψηλότερα συναλλαγματικά αποθέματα παγκοσμίως, ωστόσο προειδοποιεί ότι δεν διατίθεται να αυξήσει σημαντικά τα αποθέματα χρυσού.

Σύμφωνα με τις σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Συναλλαγματικών Αποθεμάτων, Γι Γκανγκ, η Κίνα σκοπεύει να προσελκύσει μεγαλύτερες κεφαλαιακές εισροές το τρέχον έτος, εν μέρει λόγω των προσδοκιών για ανατίμηση του γουάν, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πότε θα επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο.

«Η αγορά γραμματίων αμερικανικού δημοσίου είναι η μεγαλύτερη αγορά κρατικών τίτλων του κόσμου. Τα δικά μας συναλλαγματικά αποθέματα είναι τεράστια, γεγονός που σημαίνει ότι η αγορά αμερικανικών γραμματίων είναι σημαντική για εμάς», τόνισε ο κ. Γκανγκ στη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Η ακριβής σύνθεση των συναλλαγματικών αποθεμάτων ύψους 2,4 τρισ. δολαρίων της Κίνας αποτελεί κρατικό μυστικό και ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους παγκόσμιους επενδυτές που φοβούνται ότι η τόσο μεγάλη ρευστότητα παρέχει στο Πεκίνο τη δυνατότητα να επηρεάζει σημαντικά τις παγκόσμιες αγορές συναλλάγματος.

Στη διάρκεια της ετήσιας συνεδρίασης του κοινοβουλίου, ο κ. Γκανγκ εξέφρασε την ελπίδα του ότι η παρουσία της Κίνας στην αγορά κρατικών τίτλων των ΗΠΑ δεν έχει πολιτικά κίνητρα, υπογραμμίζοντας ότι η Κίνα δεν λαμβάνει μέρος στο παιχνίδι της βραχυπρόθεσμης κερδοσκοπίας.


www.sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: