Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

IBM : Ένα τρισ. πράξεις το δευτερόλεπτο

Σε συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο Jülich, η IBM σκοπεύει να αναπτύξει το λεγόμενο Exascale υπερυπολογιστή, ο οποίος θα μπορεί να εκτελεί 1 τρισ. πράξεις ανά δευτερόλεπτο. Στο κοινό Exascale Innovation Center, θα αναπτυχθούν έως το τέλος της δεκαετίας τα hardware συστατικά και το software που απαιτούνται για ένα τέτοιο υπολογιστή, όπως ανακοίνωσαν οι δύο συνεργάτες. Ήδη το 2015 θα είναι έτοιμο το πρωτότυπο αυτού του συστήματος, ενώ ο νέος Exascale υπερυπολογιστής αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2019.

Αυτός θα είναι 1.000 ταχύτερος από τον Jugene, το ισχυρότερο υπερυπολογιστή της Ευρώπης. Ο οποίος με τους 72.000 επεξεργαστές του προσφέρει επιδόσεις πάνω από 1 Petaflop/s, ήτοι ένα δισ. πράξεις ανά δευτερόλεπτο (Floating Point Operations per Second, Flops). Ο Jugene χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό σύνθετων εξομοιώσεων.

Με τους υπερυπολογιστές οι επιστήμονες εξομοιώνουν, για παράδειγμα, την αλλαγή του κλίματος, τον τρόπο λειτουργίας νέων ημιαγωγών ή πώς μπορούν να βελτιωθούν τα καύσιμα. Οι Exascale υπολογιστές θα μας προσφέρουν ακόμα ακριβέστερα αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: