Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Σύγκρουση Αστεροειδή με την Γή : Σενάριο ;

"Το ζήτημα δεν ειναι αν. Το Ζητημα ειναι πότε !"

( Συνέντευξη Καθηγητή της ΝΑSA Σταμάτιου Κριμιζή στον Γιάννη Μούτσο)

Οι αστεροειδείς και οι κομήτες είναι μια τάξη ουρανίων σωμάτων τα οποία έχουν διαστάσεις από λίγα δεκάδες μέτρα έως δεκάδες χιλιόμετρα. Και ορισμένα, αλλά όχι όλα, από αυτά τα αντικείμενα διασταυρώνονται με την τροχιά της γης. Ως εκ τούτου υπάρχει κίνδυνος μια πιθανής σύγκρουσης στο μέλλον. Βέβαια το γεγονός ότι έχουν συγκρουστεί με τη γη στο παρελθόν, πριν από εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια είναι πασιφανές. Διότι έχουμε αποδείξεις και στο έδαφος αλλά και στο γεωλογικό ιστορικό της γης, όπως την επιβεβαιωμένη σύγκρουση ενός αστεροειδούς διαστάσεων περίπου 10 χιλιομέτρων, ο οποίος χτύπησε στην περιοχή του κόλπου του Μεξικού. Αυτό συνέβη πριν 65 εκατομμύρια χρόνια και συνέπεσε με την εξαφάνιση των δεινοσαύρων από την γη. Αυτό σημαίνει ότι αυτού του είδους οι αστεροειδείς έχουν χτυπήσει τη γη στο παρελθόν και υπάρχουν τώρα δεκάδες ανάλογα παραδείγματα.

- Έχουν όμως τεθεί σε εφαρμογή κάποια σχέδια από τη ΝΑΣΑ τα οποία να μας βοηθούν να προβλέψουμε κατά κάποιο τρόπο που, πως και ποιο θα είναι το μέγεθος μια τέτοιας σύγκρουσης;

Υπάρχουν σχέδια για τον Εντοπισμό ενως αστεροειδή, αλλά είναι κατά κάποιο τρόπο ανολοκλήρωτα προς το παρόν. Υπάρχει το σχέδιο SPACEGUARD που συνίσταται από τηλεσκόπια τα οποία παρακολουθούν την περιοχή της γης και τους εγγύς ηλιακού συστήματος για παρουσία αντικειμένων των οποίων η διάμετρος είναι γύρω στο ένα χιλιόμετρο ή παραπάνω από ένα χιλιόμετρο. Και υποτίθεται ότι υπάρχουν γύρω στα 1000 – 1100 τέτοια αστεροειδή και κομήτες, αλλά μόνο γύρω στο 40 ή 50% από αυτά έχουν παρατηρηθεί.

Τα υπόλοιπα ακόμη δεν είναι γνωστά. Δηλαδή η υπόθεση ότι είναι γύρω στα 1100 είναι μια στατιστική μελέτη. Όλα αυτά πρέπει να παρατηρηθούν και η τροχιά τους να προσδιοριστεί, ώστε να είναι δυνατόν να υπολογίσει κανείς εάν και ποτέ πρόκειται να έρθουν πολύ κοντά στη γη και ποια είναι η πιθανότητα μιας σύγκρουσης. Επίσης το 2007 άρχισε ένα πρόγραμμα που λέγεται PAN Stars στη Χαβάη, το οποίο ερευνά για τέτοια σώματα με διάμετρο πολύ μικρότερη γύρω στα 300 μέτρα περίπου και παραπάνω. Και αυτό έχει τη δυνατότητα να καλύψει πολύ περισσότερα. Για να σας δώσω μια ιδέα: ας πούμε ο αριθμός των βράχων κατά κάποιο τρόπο από το διάστημα με διάμετρο πάνω από 40 μέτρα είναι περίπου γύρω στο ένα εκατομμύριο. Και το γεγονός ότι το μέγεθος 40 και 50 μέτρα έχει σημασία είναι γιατί η εκρηκτική δύναμη του δύναμη σε περίπτωση σύγκρουσης με την επιφάνεια της γης θα ισοδυναμεί με τρεις μεγατόνους TNT.

- Αν μπορούσαμε να κάνουμε μια σύγκριση μιας σύγκρουσης ενός αστεροειδούς μεγέθους 50 μέτρων με μια πυρηνική έκρηξη τι αντιστοιχία θα είχε σε μια πυρηνική βόμβα;

Η βόμβα της Χιροσίμα ήτανε 20.000 τόνους και συζητάμε για τρία εκατομμύρια τόνους. Δηλαδή θα ήταν 150 φορές μεγαλύτερη αυτή η έκρηξη.

-: Μας λέτε δηλαδή οτι θα αρκούσε ένας αστεροειδής 50 μέτρων να καταστρέψει πολύ μεγάλο μέρος της γης;

Εάν χτυπήσει ας πούμε σε μια περιοχή η οποία είναι κατοικημένη θα κάνει τεράστια καταστροφή. Έχουμε ήδη ένα παράδειγμα από ένα τέτοιο χτύπημα που έγινε το 1908 στη Σιβηρία σε μια τελείως ακατοίκητη περιοχή και υπολογίζεται ότι η διάμετρος του αντικειμένου ήταν γύρω στα 60 μέτρα και κατάστρεψε μια περιοχή 2000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Τεράστια περιοχή και υπάρχουν ακόμη και σήμερα οι ενδείξεις για τα δέντρα τα οποία είχαν ολοκληρωτικά καταστραφεί και η όλη περιοχή είχε καταστραφεί. Ευτυχώς όμως έπεσε σε ακατοίκητο μέρος. Εάν για παράδειγμα είχε φτάσει στη γη οχτώ ώρες αργότερα θα είχε χτυπήσει το Λονδίνο. Δε μπορούμε να φανταστούμε τι καταστροφή θα είχε προκαλέσει.

- Υπάρχει κάποιος μηχανισμός ο οποίος θα μπορούσε να αποτρέψει και να παρεκκλίνει έναν αστεροειδή που κινείται εχθρικά προς τη γη;

Υπάρχουν ορισμένες ιδέες και υπολογισμοί και -κατά κάποιο τρόπο- θεωρίες για το πώς μπορεί να γίνει αυτό. Οι οποίες είναι μεν λογικές και ανεκτές αλλά καμιά δεν έχει δοκιμαστεί. Για παράδειγμα ένας αστεροειδής του οποίου η τροχιά είναι καθορισμένη και πρόκειται να κάνει μια σύγκρουση με τη γη ας πούμε σε 10, 20 χρόνια αν ανακαλυφθεί τότε υπάρχει η δυνατότητα να προσγειώσει κανείς ένα διαστημόπλοιο στην επιφάνεια του αστεροειδούς- γεγονός που έχει ήδη γίνει . Προσγειώσαμε εμείς το διαστημόπλοιο ΝEAR στον αστεροειδή EROS πριν δέκα χρόνια περίπου και το μόνο που θα χρειαστεί είναι να γίνει μια αλλαγή της τροχιάς του αστεροειδούς με ίγα ας πούμε χιλιοστά το δευτερόλεπτο στην αλλαγή της ταχύτητάς του. Και με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθεί η σύγκρουση αλλά εξαρτάται πόσα χρόνια πριν είναι γνωστό ότι πρόκειται ο οποιοσδήποτε αστεροειδής να βρίσκεται σε μια τροχιά η οποία θα επιφέρει μια σύγκρουση.

- Θεωρείτε δηλαδή ότι είμαστε εκτεθειμένοι απέναντι σε τέτοια φαινόμενα;

Στην προκειμένη περίπτωση είμαστε τυφλοί μπροστά σε τέτοια φαινόμενα και ειδικά όταν κάτι παρουσιαστεί και υπολογιστεί ότι θα γίνει μια σύγκρουση σε 5 χρόνια. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας που έχουμε την δυνατότητα να αποφύγουμε αυτή την καταστροφή. Και παρά ταύτα δεν υπάρχει μια παγκόσμια προσπάθεια να οργανωθεί η ανθρωπότητα, για να αντιμετωπίσει αυτόν τον κίνδυνο από το διάστημα."

Δεν υπάρχουν σχόλια: