Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Αποκολλήθηκε παγόβουνο στο μέγεθος της Ελλάδας!

Παγόβουνο με μέγεθος 119.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, λίγο μικρότερο σε έκταση από την Ελλάδα (132.000 τ.χλμ), αποκολλήθηκε στις 17 Ιουλίου 2012, από τον Παγετώνα Πέτερμαν, ο οποίος είναι ένας από τους μεγαλύτερους της Γροιλανδίας.

 Το γεγονός της αποκόλλησης επιβεβαίωσαν η ...
Καναδική Υπηρεσία Πάγων και το Πανεπιστήμιο Delaware. Από τον ίδιο παγετώνα δύο χρόνια νωρίτερα, το 2010, είχε αποσπαστεί, ένα άλλο παγόβουνο διπλάσιου μεγέθους. Η νέα αποκόλληση, χαρακτηρίστηκε εξίσου σοβαρή από τον επίκουρο καθηγητή φυσικής των ωκεανών και μηχανολογίας του Πανεπιστήμιου Delaware Α. Μύνχοφ εξαιτίας του γεγονότος ότι σημειώθηκε τόσο σύντομα μετά την πρώτη.

 Ο καθηγητής επισημαίνει το γεγονός της συρρίκνωσης του στρώματος του πάγου στη Γροιλανδία: «Το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας συνολικά συρρικνώνεται, λιώνει και μικραίνει εξαιτίας παγκόσμιων αλλαγών στις θερμοκρασίες του αέρα και του ωκεανού και των σχετικών αλλαγών στα ρεύματα κυκλοφορίας τόσο στον ωκεανό όσο και στην ατμόσφαιρα».

 Ο ίδιος σημείωσε ότι η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας γύρω από τη Γροιλανδία ανεβαίνει κατά 0.11 Κελσίου κάθε χρόνο τα τελευταία 25 χρόνια.

 Η τύχη του παγόβουνου, σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν διαφοροποιείται σε σχέση με το προηγούμενο που αποκολλήθηκε το 2010, και θεωρείται ότι θα αρχίσει να διαλύεται μόλις μπει στο θαλάσσιο δίαυλο ανάμεσα στη Γροιλανδία και τον Καναδά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: