Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Ξεκινά σήμερα ολοκληρωτικό εμπάργκο στο Ιράν, που δηλώνει πως "δεν ιδρώνει"


Το Ιράν είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το ευρωπαϊκό πετρελαϊκό εμπάργκο που τίθεται σήμερα, Κυριακή, σε εφαρμογή, δήλωσε ο ιρανός υπουργός Πετρελαίου, Ροστάμ Γασεμί, επισημαίνοντας ότι αυτές οι κυρώσεις δεν θα έχουν "καμία επίπτωση" στη χώρα.

"Η εφαρμογή από τους εχθρούς μας των κυρώσεων από σήμερα δεν αποτελεί πρόβλημα, δεν έχουν και δεν θα έχουν καμία επίπτωση», γιατί «η κυβέρνηση έχει λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις και είναι εντελώς έτοιμη να αντιμετωπίσει (τις κυρώσεις)", δήλωσε ο Γασεμί.

"Το ιρανικό πετρέλαιο εξακολουθεί να ...
πωλείται στις διεθνείς αγορές και μόνο ένα μέρος των εξαγωγών προς την Ευρώπη έχει σταματήσει», πρόσθεσε ο ίδιος επισημαίνοντας ότι το Ιράν έχει βρει «νέους πελάτες για να αντικαταστήσει την Ευρώπη", χωρίς όμως να διευκρινίσει ποιους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει από σήμερα 1η Ιουλίου ολοκληρωτικό εμπάργκο στις αγορές και τη μεταφορά ιρανικού πετρελαίου. Παράλληλα, οι ΗΠΑ έχουν πείσει αρκετούς άλλους αγοραστές του ιρανικού αργού, κυρίως στην Ασία, να μειώσουν τις εισαγωγές τους για να αποφύγουν τα οικονομικά και εμπορικά αντίποινα από την Ουάσινγκτον.

Στο μεταξύ ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι οι κυρώσεις της Ευρώπης εναντίον του Ιράν, οι "πιο σκληρές" που έχει υιοθετήσει ποτέ η ΕΕ, δείχνουν την αποφασιστικότητά της να "εντείνει τη διπλωματική πίεση" στη χώρα.

"Πετρελαϊκές κυρώσεις χωρίς προηγούμενο τέθηκαν σήμερα σε εφαρμογή", επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Χέιγκ. "Πρόκειται για τα πιο σκληρά μέτρα που έχει υιοθετήσει μέχρι στιγμής η ΕΕ εναντίον του Ιράν. Δείχνουν την πραγματική μας αποφασιστικότητα να εντείνουμε τη διπλωματική πίεση στην ιρανική κυβέρνηση".

Το Ιράν πλέον "είναι αντιμέτωπο με μια επιλογή», σημείωσε ο Χέιγκ: είτε θα συνεχίσει «να υπεκφεύγει στα κρίσιμα ζητήματα, υπομένοντας σκληρές κυρώσεις και αυξανόμενη διεθνή απομόνωση, είτε μπορεί να αρχίσει να συνεργάζεται σοβαρά συζητώντας τα μέτρα που είναι έτοιμο να λάβει για το πυρηνικό του πρόγραμμα". Ο βρετανός υπουργός υπογράμμισε ότι αν η Τεχεράνη δεν αλλάξει στάση "η πίεση θα αυξάνεται".


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: