Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

«Τεχνητά δέντρα» στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής


Εκατό χιλιάδες «τεχνητά δέντρα» μπορούν να «φυτευτούν» μέσα στα επόμενα 10 με 20 χρόνια και να απορροφήσουν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, σύμφωνα με έκθεση Βρετανών επιστημόνων που παρουσιάζουν μεθόδους της γεω-μηχανικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι συντάκτες από το βρετανικό Ινστιτούτο Μηχανολόγων Μηχανικών υποστηρίζουν ότι χωρίς τη γεω-μηχανική θα είναι αδύνατο να αποτραπεί η κλιματική αλλαγή και περιγράφουν μεθόδους δέυο ειδών.

«Μέσω των μεθόδων της πρώτης κατηγορίας επιχειρούμε να χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία του πλανήτη αντανακλώντας μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας. Το κακό με αυτή την αντιμετώπιση είναι ότι απλώς καλύπτει το πρόβλημα», σύμφωνα με τον Νεμ Βόχαν από το πανεπιστήμιο Ιστ Άνγκλια.

«Μέσω των μεθόδων της δεύτερης κατηγορίας επιχειρούμε να απομακρύνουμε το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και να το αποθηκεύσουμε».

Η επιστημονική ομάδα μελέτησε εκατοντάδες προτάσεις, αλλά κατέληξε στις τρεις πλέον πρακτικές.

Τα τεχνητά δέντρα θα λειτουργούν απορροφώντας διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα μέσω ενός φίλτρου. Το διοξείδιο του άνθρακα στη συνέχεια θα απομακρύνεται και θα αποθηκεύεται. Το τεχνητό δέντρο θα έχει διαστάσεις περίπου ίσες με ένα κοντέινερ και θα μπορεί να απορροφά χιλιάδες φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ένα δέντρο ίσου μεγέθους.

Μία άλλη μέθοδος που προτείνεται είναι η τοποθέτηση στα κτήρια «φωτοβιοαντιδραστήρων βασισμένων στα φύκια», δηλαδή διάφανων κοντέινερ με φύκια τα οποία θα απομακρύνουνν το διοξείδιο του άνθρακά από την ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της φωτοσύνθεσης.

Η τρίτη μέθοδος συνίσταται στην μείωση της ηλιακής ακτινοβολίας μέσω της αντανάκλασης μέρους αυτής στο διάστημα. Σύμφωνα με την έκθεση, ο πιο απλός τρόπος να γίνει αυτό είναι να έχουν τα κτίρια αντανακλαστικές στέγες.

Πηγή: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια: