Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

Δυό φεγγάρια τον Αυγουστο . Μια διαδικτυακή φάρσα

Οι περισσότεροι από σας θα έχετε πάρει είτε sms είτε e-mail για τα δυό φεγγάρια τον Αύγουστο και θα περιμένετε στις 27 Αυγούστου να δείτε στον ουρανό το βράδυ τα δύο φεγγάρια.Αμ δεν....Πρόκειται για μια καλοστημένη διαδικτυακή φάρσα. Τα μηνύματα που θα έχετε πάρει λένε περίπου τα εξής:


"O πλανήτης Άρης θα είναι ο ορατός στον ουρανό νύχτας αυτόν τον Αύγουστο. Θα φανεί τόσο μεγάλος όσο η Πανσέληνος στο γυμνό μάτι. -Καλύτερη στιγμή να το παρατηρήσετε θα είναι στις 27 Αυγούστου στις 12.30 το βράδυ όταν ο Άρης θα έρθει σε απόσταση 34.65Μ μίλια από τη γη. -Να προσέξετε τον ουρανό στις 27 του Αυγούστου 12:30 π.μ.. -Θα μοιάσει σαν να έχει η γη 2 φεγγάρια. -ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ ΑΥΤΟ….. Η επόμενη φορά που ο Άρης θα έρθει όσο κοντά θα είναι το 2287."

Το παραπάνω μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (που συχνά συνοδεύεται από παρουσίαση σε power point) που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και περιγράφει την υποτιθέμενη εμφάνιση του πλανήτη Άρη με φαινόμενη διάμετρο όση είναι και η φαινόμενη διάμετρος της Σελήνης, αποτελεί μία από τις διαδικτυακές φάρσες ή απάτες που συχνά κυκλοφορούν μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ιστορική Αναδρομή
Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με την σχετική θεματολογία φαίνεται να ξεκίνησαν να κυκλοφορούν από το καλοκαίρι του 2003. Εκείνη την περίοδο και συγκεκριμένα στις 27 Αυγούστου του 2003 ο πλανήτης Άρης κατά την........
πλησιέστερη προσέγγιση του στη Γη θα έφτανε στην μικρότερη απόσταση που έχει καταγραφεί ποτέ, δηλαδή σε απόσταση 56 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (34.65 εκατομμύρια μίλια). Το θέαμα που προσέφερε ο Άρης εκείνη την περίοδο, όπως και σε κάθε πλησιέστερη προσέγγισή του στη Γη, ήταν εντυπωσιακό με τον Άρη να φτάνει το φαινόμενο μέγεθος -2.9 κάνοντάς τον το 4ο λαμπρότερο ουράνιο σώμα μετά τον Ήλιο, τη Σελήνη και την Αφροδίτη. Οι αναφορές που είχαν κυκλοφορήσει τότε περιέγραφαν αυτό ακριβώς το γεγονός χρησιμοποιώντας φράσεις όπως Με μικρό τηλεσκόπιο μεγέθυνσης x75 ο Άρης θα φαίνεται όπως φαίνεται η πανσέληνος με γυμνό μάτι.

Αυτές ακριβώς οι αναφορές φαίνεται να είναι και η αιτία του κακού, αφού πολλές φορές η φράση που αναφερόταν στην χρήση τηλεσκοπίου ήταν αποκομμένη από την υπόλοιπη φράση, προκαλώντας έτσι την παρεξήγηση. Από το 2003 και κάθε καλοκαίρι το αρχικό ηλεκτρονικό μήνυμα αναπαράγεται κρατώντας σταθερή την ημερομηνία της 27ης Αυγούστου και τα στοιχεία της προσέγγισης, παραλείποντας την αναφορά στα βοηθητικά μέσα παρατήρησης και προσαρμόζοντας την ημερομηνία στο τρέχον έτος.

Αστρονομικά Δεδομένα

Κάποιοι γρήγοροι υπολογισμοί μπορούν να μας δείξουν ότι το περιεχόμενο του παραπάνω ηλεκτρονικού μηνύματος δεν μπορεί να είναι αληθινό. Η απόσταση των 56 εκατομμυρίων χιλιομέτρων αντιστοιχεί σε 0.37 AU (αστρονομικές μονάδες). Αν ο Άρης στις 0.37 αστρονομικές μονάδες, δηλαδή στο 0.37 της απόσταση Γης – Ήλιου φαινόταν σαν την πανσέληνο (η οποία έχει την ίδια γωνιακή διάμετρο με τον Ήλιο) θα έπρεπε να έχει και το 0.37 της πραγματικής διαμέτρου του Ήλιου που σημαίνει ότι θα έπρεπε να έχει διάμετρο 76 φορές μεγαλύτερη από την πραγματική του διάμετρο (η πραγματική διάμετρός του είναι η μισή από τη διάμετρο της Γης και θα έπρεπε να είναι 38 φορές η διάμετρος της Γης, δηλαδή 3 φορές όσο είναι ο Δίας περίπου) και μάζα 0.7 φορές την μάζα του Ήλιου (ουσιαστικά λόγω μάζας θα είχε εξελιχθεί σε άστρο). Με αυτά τα δεδομένα προφανώς ο Άρης δεν θα μπορούσε ποτέ να φαίνεται με γυμνό μάτι σαν την πανσέληνο.


kafeneio-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: