Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΑΙ τα κανάλια της ΕΡΤ.. ΨΗΦΙΑΚΑ !!!

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2010 θα αρχίσει η ψηφιακή εκπομπή των προγραμμάτων της ΝΕΤ, της ΕΤ1 , της ΕΤ3 και του καναλιού της Βουλής στις περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Στο διάστημα από 22 έως και 26 Σεπτεμβρίου θα γίνονται οι δοκιμαστικές ψηφιακές εκπομπές αυτών των καναλιών. Ταυτοχρόνως από τις ίδιες συχνότητες θα μεταδίδονται και πέντε ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΑ (ΝΕΤ 105,8, Δεύτερο, Τρίτο, ΕΡΑ σπορ και Kosmos). Αρχικά η ψηφιακή εκπομπή θα γίνεται με τη χρήση τεχνολογίας MPEG2 -απόλυτα συμβατής με τους δέκτες και αποκωδικοποιητές MPEG4- ενώ η μετάβαση στην τεχνολογία MPEG4 θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι συχνότητες επίγειας ψηφιακής μετάδοσης των προγραμμάτων της ΝΕΤ, της ΕΤ1, της ΕΤ3 και του καναλιού της Βουλής θα είναι οι εξής:

* Περιοχή Αττικής: κανάλι 52 UHF από τον πομπό του Υμηττού και
* Περιοχή Θεσσαλονίκης: κανάλι 26 UHF από τον πομπό του Χορτιάτη

Από τις 22 Σεπτεμβρίου 2010 σταμάτησε η αναλογική μετάδοση της ΕΤ3 από το κανάλι 52 UHF της Πάρνηθας προκειμένου να χρησιμοποιηθεί η συχνότητα για την μετάδοση των νέων ψηφιακών προγραμμάτων από τον Υμηττό. Η ΕΤ3 θα συνεχίσει να μεταδίδεται και αναλογικά στην Αττική, στο κανάλι 31 UHF από τον Υμηττό, στο κανάλι 28 από την Αίγινα και από 27 Σεπτεμβρίου 2010 στο κανάλι 5 VHF από την Πάρνηθα.

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2010 θα αρχίσει η μετάδοση αθλητικών τηλεοπτικών προγραμμάτων σε εικόνα 16:9 (ευρεία οθόνη), αρχής γενομένης με τους αγώνες της δεύτερης αγωνιστικής του Champions League. Με το σύστημα ευρείας οθόνης θα μεταδίδονται πλέον από τη ΝΕΤ και την ΕΤ1 όλα τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα, τόσο αυτά που το σήμα τους παράγεται πρωτογενώς από τρίτους σε 16:9 και μεταδίδεται από την ΕΡΤ, όσο και αυτά που θα παράγονται απευθείας από την ΕΡΤ, όπως ο αγώνας Παναθηναϊκού - Κοπεγχάγης της 29ης Σεπτεμβρίου 2010.

Η απόφαση αυτή ελήφθη λαμβανομένων υπόψη των παρακάτω:

* των απαιτήσεων και των συνεχών αιτημάτων μεγάλου αριθμού τηλεθεατών, ιδιαιτέρως φιλάθλων, για τη μετάδοση από την ΕΡΤ αθλητικών διοργανώσεων σε σύστημα ευρείας οθόνης, όπως δηλαδή παράγονται πρωτογενώς (Mundial, Mundobasket, Champions League, Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα κ.λπ).
* του γεγονότος ότι η μέχρι σήμερα μετατροπή των παραγόμενων αθλητικών μεταδόσεων από εικόνα 16:9 σε 4:3 αφαιρεί ορισμένες φορές από τον τηλεθεατή τη δυνατότητα να έχει σαφή αντίληψη των όσων συμβαίνουν στους αγωνιστικούς χώρους ή τον εμποδίζει να δει χρηστικές πληροφορίες που αναγράφονται στις οθόνες, παρά τις σχετικές προσπάθειες των τεχνικών της ΕΡΤ.
* του γεγονότος ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός τηλεοράσεων με οθόνη 16:9, αριθμός που αναμένεται βάσει σχετικών ερευνών αγοράς να αυξηθεί κατά 1.000.000 δέκτες και με δεδομένο ότι η παραγωγή δεκτών με οθόνη 4:3 έχει ήδη προ τετραετίας σταματήσει.

Βάσει των ανωτέρω, η ΕΡΤ θα ξεκινήσει σύντομα τη διαδικασία μετατροπής του συνόλου των προγραμμάτων της από 4:3 σε 16:9, πέραν των ψηφιακών της καναλιών σινέ+, πρίσμα+ & σπορ+ που μεταδίδονται ήδη σε 16:9.

Δεν υπάρχουν σχόλια: