Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Facebook: η «πτώση» και η αιτία της

Για να είμαστε ειλικρινείς είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η πτώση ενός site για 2,5 ώρες θα μπορούσε να προκαλέσει τέτοια παγκόσμια αναταραχή. Ωστόσο, όταν πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή ανά τον κόσμο, τα πράγματα αλλάζουν. Συν του ότι η αιτία που προκάλεσε αυτή την κατάρρευση ήταν αρκετά περίεργη.

Το Facebook καταγράφει σήμερα παραπάνω από 500 εκατομμύρια μέλη, με τα περισσότερα από αυτά να επισκέπτεται την υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης τουλάχιστον μια φορά καθημερινά. Και ξαφνικά προχθές για αρκετούς ώρες το Facebook ήταν απροσπέλαστο από τους φαν του στις ΗΠΑ, Ευρώπη και Βόρεια Αμερική.

Με τους υπεύθυνους του να μιλάνε για την «χειρότερη περίπτωση των τελευταίων τεσσάρων ετών». Η αιτία ήταν ένα πρόβλημα στο software και συγκεκριμένα στη βάση δεδομένων του. Και το site έπρεπε να παραμείνει κλειστό.

Κανονικά οι ασφαλιστικές δικλείδες του Facebook θα έπρεπε να απέκλειαν τέτοιες πτώσεις, καθώς η φόρτωση ενός συστήματος backup όταν εντοπιστούν προβλήματα στην online έκδοση της υπηρεσίας.

Αλλά επειδή οι τεχνικοί της εταιρείας δούλευαν πάνω στα συστήματα backups για να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα εκεί, τελικά αυτό μεταφέρθηκε live στην online έκδοση.

Και για σταματήσουν οι συνεχής κλήσεις σε σελίδες που δεν λειτουργούσαν και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, δεν υπήρχε κάποια άλλη δυνατότητα από την επανεκκίνηση των servers.

Δεν υπάρχουν σχόλια: