Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

ZΕΒΡΑ : Το Μυστήριο με τις ρίγες : Σε τι χρησιμεύουν ;

Η ζέβρα είναι θηλαστικό ζώο που ανήκει στις Ιππίδες, συγγενής του αλόγου.
Γενικά, μοιάζει με το άλογο.Έχει μήκος 2,2μ. και ζυγίζει γύρω στα 200 κιλά. Έχει μικρό κεφάλι, αλλά ευκίνητα αυτιά, που στρέφονται σε μεγάλες γωνίες.Η εγκυμοσύνη της ζέβρας διαρκεί 11-13 μήνες. Τα θηλυκά γεννούν ένα συνήθως μικρό, που θηλάζει για 7 μήνες, και απομακρύνεται από την οικογένειά του, μόλις η θηλυκιά ξαναμείνει έγκυος.

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΙΓΕΣ ΤΗΣ ΖΕΒΡΑΣ

Οι Επιστημονες ειχαν να απαντήσουν σε δυο μεγαλα ερωτήματα οσον αφορά το χρωμα της Ζέβρας.Το πρωτο ηταν αν η Ζέβρα ήταν ενα Μαυρο Ζώο με Λευκές ριγες ή αν ηταν ενα λευκο ζώο με μαυρες Ριγες και το δευτερο ερωτημα ηταν σε τι χρησιμευουν οι Ρίγες που εχουν οι Ζεβρες. Μετα απο πολύχρονες ερευνες οι Επιστήμονες εδωσαν απάντηση στο πρωτο ερώτημα καταλήγοντας στο Συμπέρασμα οτι η Ζέβρα ειναι ενα Μαυρου χρώματος ζώο με Ασπρες ρίγες.Για το τι χρησιμευουν οι Ρίγες της Ζέβρας εχουν διατυπωθει διάφορες Θεωρίες και τα συμπεράσματα που βγαλαν οι Επιστημονες ηταν Γενικά.

ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ

Συμφωνα με Μια Θεωρία οι Ζέβρες εχουν ρίγες για να ξεχωρίζουν η μία την αλλη καθώς καμιά Ζεβρα δεν εχει τις ιδιες ρίγες με μια αλλη.Η Δευτερη Θεωρία υποστίριζε πως οι Ρίγες της Ζεβρας ειναι ενας μηχανισμός Καμουφλάζ που την Βοηθάει να Ξεφευγει απο τον Κύριο θηρευτή της το Λιονταρι.Συμφωνα με αυτήν την Θεωρία οι Ζέβρες μπορούν να Κρυφτούν στο Γρασίδι και να μην εντοπιζονται απο τα Λιοντάρια.Μια τελευταιά Θεωρια υποστιρίζει πως οι Ριγες της Ζεβρας χρησιμευουν για να αποτρέπουν εναν μεγαλο εχθρό του Ζώου την Μύγα Τσε-Τσέ και τις μολύνσεις που προκαλει αυτή η Μύγα στις Ζέβρες.Γενικως οι Επιστημονες δεν αποκλειόυν το Γεγονός να υσχίουν ταυτοχρονα ολες οι Παραπάνω Θεωριές.Παντως στο Μυστήριο με τις Ρίγες της Ζεβρας δεν εχει δοθεί ακόμα μια Ξεκάθαρη Απαντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: