Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

Τα μπλε M&Ms’ θεραπεύουν τις βλάβες του νωτιαίου μυελού


Η χρωστική ουσία που δίνει το μπλε χρώμα στα μπλε M&Ms’ σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές βρέθηκε ότι μπορεί να θεραπεύσει τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού.

Η χρωστική αυτή που είναι γνωστή ως BBG (Brilliant Blue G) δρα μπλοκάροντας μια χημική ουσία που σκοτώνει τα υγιή κύτταρα του νωτιαίου μυελού, γύρω από την περιοχή του τραυματισμού. Με τον τρόπο αυτό, η BBG σταματά την επέκταση της βλάβης, χωρίς ωστόσο η θετική της δράση να σταματά εδώ.
Έρευνες που έγιναν σε ποντίκια έδειξαν ότι όχι μόνο μειώνει τις περαιτέρω αλλοιώσεις αλλά επιπρόσθετα βοηθά στην ανάκτηση κινητικής ικανότητας.
Στα τρωκτικά που χορηγήθηκε η BBG, ανέπτυξαν σταδιακά ικανότητα από το να κινούν ένα άκρο τους, μέχρι να περπατούν. Αντίθετα όσα δεν έλαβαν την ουσία δεν κατάφεραν ποτέ ξανά να περπατήσουν.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Steven Goldman, τα θετικά αποτελέσματα διαπιστώθηκαν όταν η θεραπεία άρχιζε τις πρωτες ώρες μετά τον τραυματισμό. Ωστόσο ακόμη δεν έχει ακόμη αποδειχτεί πειραματικά η αποτελεσματικότητα της θεραπείας σε οξείς τραυματισμούς του ανθρώπινου νωτιαίου μυελού.
Σκοπός των ερευνητών που είναι αισιόδοξοι για την εφαρμογή της BBG και στον άνθρωπο είναι η άμεση εκμετάλλευση της ιδιότητάς της να σταματά την δευτερογενή βλάβη η οποία λαμβάνει χώρα παραπλεύρως της πρωτοπαθούς,
Το περίεργο είναι ότι κατά την διάρκεια που τα ποντίκια λάμβαναν την αγωγή με την ενέσιμη BBG το δέρμα τους έπαιρνε προσωρινά μια μπλε απόχρωση!
Η θεραπευτική δόση βέβαια που ευθύνεται για τον χρωματισμό των ποντικιών είναι πολύ μεγαλύτερη από όση κανείς μπορεί να προσλάβει από το στόμα με τα εν λόγω γλυκίσματα.
Και επειδή η θεραπεία πρέπει να είναι άμεση, και η νωτιαία έγχυση της BBG δεν είναι και η πιο απλή, οι ερευνητές προσανατολίστηκαν σε άλλες οδούς χορήγησή της. Επικρατέστερη μέχρι στιγμής είναι η πρόσφατη παρασκευή ενδοφλέβιας δόσης, η οποία έχει κριθεί εκτός από προσιτή και αποτελεσματική στα ποντίκια.
Οι έρευνες συνεχίζονται ώστε να αποδειχτεί η ασφάλειά της για να αρχίσει η κλινική δοκιμή της και στον άνθρωπο.

http://www.tritiopsi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: