Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Με νέα όπλα στη μάχη κατά του καρκίνου


Τρεις νέες φαρμακευτικές ουσίες για τον καρκίνο του προστάτη έχουν αρχίσει να δοκιμάζονται πειραματικά σε Έλληνες ασθενείς στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα». Οι Έλληνες γιατροί που συμμετέχουν σε αυτά τα προγράμματα δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την προσπάθειά τους, που έχει ως στόχο να δίνουν τη δυνατότητα στους ασθενείς να λαμβάνουν όσο το δυνατόν νωρίτερα νέες θεραπευτικές μεθόδους.

Άλλωστε, όπως διευκρινίζει ο καθηγητής Μελέτιος- Αθανάσιος Δημόπουλος, διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής, κάποιες από τις ουσίες που για πρώτη φορά ρίχνονται στη μάχη κατά του καρκίνου του προστάτη, φέρουν ήδη έγκριση από τον Αμερικανικό και Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για άλλες μορφές νεοπλασιών και συνεπώς οι παρενέργειες είναι γνωστές.

Ο ίδιος με «σύμμαχο» την ερευνητική του ομάδα που αποτελείται από τον επίκουρο καθηγητή Θεραπευτικής, παθολόγο- ογκολόγο κ. Αριστοτέλη Μπάμια και τη λεκτορα Θεραπευτικής κλινικής κ. Ελένη Ευσταθίου, έχουν βάλει επί χρόνια στο «στόχαστρο»- τόσο σε κλινικό όσο και σε ερευνητικό επίπεδο- τους όγκους του ουροποιητικού συστήματος.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο συχνά διαγιγνωσκόμενη νεοπλασία στους άντρες μετά τον καρκίνο του δέρματος. Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων, περίπου ένας στους πέντε άντρες θα νοσήσει κάποια στιγμή από τη συγκεκριμένη ασθένεια και περίπου 3 στους 100 θα χάσουν τελικά τη μάχη για να παραμείνουν στη ζωή.

«Και ενώ αντιμετωπίζεται επιτυχώς στα αρχικά στάδια της νόσου με τοπικές θεραπείες- χειρουργείο ή ακτινοθεραπείες- και με τη συνδρομή ορμονικών θεραπειών που στοχεύουν στα ανδρογόνα, εν συνεχεία και σε ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών εμφανίζεται μία μορφή νόσου που παρουσιάζει ανθεκτικότητα στις καθιερωμένες ορμονικές θεραπείες. Και αυτό είναι κομβικό σημείο για την έκβαση της συγκεκριμένης ασθένειας», διευκρινίζει ο κ. Μπάμιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: