Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Σαν σήμερα η Ομάδα Όνειρο (Dream Team)


Σαν σήμερα το 1991 η αμερικανική ομοσπονδία του μπάσκετ ανακοινώνει, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης του 1992, τη δημιουργία της αποκληθείσας «Ντριμ Τιμ», που αποτελείται από παίκτες του ΝΒΑ.

Οκτώ παιχνίδια, οκτώ 100άρες, οκτώ σόου, από μία ομάδα που έπαιζε άλλο άθλημα από τους αντιπάλους της. Μια ανάγνωση του ρόστερ προκαλεί το δέος και τον σεβασμό όλων. Τσαρλς Μπάρκλεϊ, Λάρι Μπερντ, Κλάιντ Ντρέξλερ, Πάτρικ Γιούινγκ, Μάτζικ Τζόνσον, Μάικλ Τζόρνταν, Καρλ Μαλόουν, Σκότι Πίπεν, Ντείβιντ Ρόμπινσον, Τζον Στόκτον, Κρις Μιούλιν και ο ...πιτσιρικάς από το κολεγιακό πρωτάθλημα, Κρίστιαν Λέτνερ.

Η αφρόκρεμα του ΝΒΑ. Δέκα από τους πενήντα κορυφαίους παίκτες που αγωνίστηκαν στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου τα πρώτα 50 χρόνια του, όπως ανακηρύχτηκαν το 1996. Μια ομάδα που ανάγκασε τον προπονητή της, Τσακ Ντέιλι, να μην καλέσει ούτε ένα τάιμ-άουτ (!) κατά τη διάρκεια ολόκληρου του τουρνουά. Ούτε ένα!
Και για ποιο λόγο, άλλωστε, να το καλέσει. Τι οδηγίες να δώσει κάποιος σ` αυτούς τους σούπερ-σταρ του αθλήματος. Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. 1ο παιχνίδι στον όμιλο με την Ανγκόλα και διαφορά 68 πόντων(!), στο τελικό 116-48. Τα υπόλοιπα παιχνίδια του ομίλου κύλησαν με παρόμοιο τρόπο. 103-70 με την Κροατία, 111-68 με την Γερμανία, 127-83 με την Βραζιλία και 122-81 με την Ισπανία.
Στις νοκ-άουτ φάσεις, τα πράγματα δεν άλλαξαν. Οποιος βρισκόταν απέναντι στους ΝΒΑers της Dream Team, σήκωνε τα χέρια ψηλά. 115-77 το Πουέρτο Ρίκο στους προημιτελικούς, 127-76 τη Λιθουανία στους ημιτελικούς και 117-85 την Κροατία του Ντράζεν Πέτροβιτς και του Τόνι Κούκοτς στον τελικό, στο μοναδικό παιχνίδι που ο Ντέιλι σκέφτηκε να καλέσει τάιμ-άουτ. Δεν το έκανε, όμως.
Στις διοργανώσεις που ακολούθησαν, έκαναν την εμφάνισή τους και άλλες ομάδες-όνειρο. Η Dream Team II στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1994, η Dream Team III στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996. Στο Παγκόσμιο της Αθήνας το 1998 οι αστέρες του ΝΒΑ αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν την Εθνική τους. Πολλοί λένε ότι τότε έκλεισε το κεφάλαιο Dream Team. Η αλήθεια είναι ότι είχε κλείσει σε εκείνον τον τελικό με την Κροατία...



www.gosports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: