Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Ο πρώτος «αδερφός»-πλανήτης της Γης εκτός ηλιακού συστήματος


Εντοπίστηκε πλανήτης εκτός του ηλιακού μας συστήματος που μοιάζει με τη Γη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των επιστημόνων. «Πρόκειται τον πρώτο επιβεβαιωμένο πλανήτη με στερεό έδαφος που εντοπίζεται σε άλλο [ηλιακό] σύστημα» δήλωσε ο αστρονόμος Άνρτι Χέινζ στο CNN, ο οποίος συγκρίνει τον «καινούργιο» πλανήτη με το Δία και τον Κρόνο του ηλιακού μας συστήματος.

Σύμφωνα με τον Χέινζ, η μία πλευρά του πλανήτη «βλέπει» διαρκώς τον αστέρα, ενώ η άλλη πλευρά δεν τον αντικρίζει ποτέ. Αυτό έχει ως συνέπεια η μία πλευρά πιθανότατα να λιώνει και η άλλη να είναι καλυμμένη από πάγο –εάν, φυσικά, υπάρχει νερό στον πλανήτη.

Ο πλανήτης με την κωδική ονομασία «CoRoT-7b» έχει μεν ανάλογη σύνθεση με τη Γη, ο Ντιντιέ Κελό από το Παρατηρητήριο της Γενεύης σημειώνει πως: «θυμίζει την κόλαση του Δάντη, καθώς η πιθανή θερμοκρασία στην επιφάνειά του στη διάρκεια της “ημέρας” ξεπερνά τους 2.000 βαθμούς Κελσίου και φτάνει έως και τους -200 βαθμούς τη νύχτα».

Μπορεί λοιπόν το περιβάλλον να θυμίζει «κόλαση», οι επιστήμονες όμως εντυπωσιάστηκαν από το γεγονός πως η πυκνότητά του μπορεί να συγκριθεί μόνο με τον Άρη, την Αφροδίτη και τη Γη του δικού μας ηλιακού συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: