Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Οι Αμερικανοί γίνονται οικονομικοί μετανάστες στη Κίνα.


Η 23χρονη Mikala Reasbeck τελείωσε το πανεπιστήμιο στη Βοστόνη, αλλά δεν μπόρεσε να βρει δουλειά με βάση τα προσόντα της. Το μόνο που κατάφερε ήταν να προσληφθεί με καθεστώς μερικής απασχόλησης σε κάποιο φαρμακείο και με αμοιβή μόλις $7 την ώρα. Αποφάσισε λοιπόν να αναζητήσει τη τύχη της στο Πεκίνο. Μόλις μέσα σε μια εβδομάδα είχε καταφέρει να βρει πλήρη απασχόληση, διδάσκοντας την αγγλική γλώσσα. «Είχα ψάξει πάρα πολύ, αλλά δεν έβρισκα δουλειά… στη Κίνα οι ευκαιρίες είναι πολλές και είναι πολύ εύκολο να βρεις εργασία» λέει.

Πολλοί είναι οι Αμερικάνοι που μεταναστεύουν στη Κίνα προς αναζήτηση εργασίας. Οι περισσότεροι συνήθως απασχολούνται ως καθηγητές αγγλικών, μιας και η ζήτηση είναι μεγάλη, ενώ ήδη άρχισαν να μετακινούνται και άτομα με γνώσεις και δεξιότητες στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές αλλά και με πτυχία οικονομικών. Όπως λέει ο Chris Watkins, που είναι επικεφαλής της εταιρίας αναζήτησης στελεχών MRI China Group, «η Κίνα είναι σήμερα, η χώρα της επαγγελίας σε σχέση με άλλα κράτη… χρειάζεται πτυχιούχους αλλά και ώριμους επιχειρηματίες και στελέχη από διάφορους τομείς». Όπως λέει, η εταιρία του δέχεται τριπλάσιο αριθμό βιογραφικών υποψηφίων, κατά τους τελευταίους 18 μήνες.

Η αγορά εργασίας της Κίνας έχει αυξηθεί αλματωδώς, καθώς η ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας, έχει ανέβει στο ποσοστό του 7.9%. Η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη πως εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν το προσεχές διάστημα. Η Κίνα, σε αντίθεση με την Ε.Ε. και τη Ρωσία, είναι πολύ πιο προσβάσιμη όσον αφορά στην εξεύρεση εργασίας, καθώς η άδεια που απαιτείται, εκδίδεται πολύ εύκολα. Οι εργοδότες χρειάζεται να έχουν την έγκριση του κράτους προκειμένου να προσλάβουν αλλοδαπούς υπαλλήλους, αλλά η άδεια αυτή εκδίδεται μέσα σε 15 ημέρες και όχι σε μήνες, όπως συμβαίνει αλλού. Περίπου 217.000 αλλοδαποί έχουν αυτή τη στιγμή άδεια εργασίας στη Κίνα, σε σχέση με τις 210.000 του περασμένου έτους. Πέραν αυτών υπάρχουν και δεκάδες χιλιάδες άλλων, που χρησιμοποιούν προσωρινές βίζες οι οποίες και χρειάζονται ανανέωση σε τακτά διαστήματα. Οι κανονισμοί είχαν γίνει κάπως πιο αυστηροί ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008, και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, πολλοί αλλοδαποί να μη μπορέσουν να ανανεώσουν τις άδειές τους. Όπως όμως δείχνουν τα οικονομικά πράγματα, ο αριθμός του μάλλον θα αυξηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: