Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Λιγότερο αλάτι για γερή καρδιά

Για να ελαττώσετε την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο αναπτύξεως στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού, θα πρέπει να μειώσετε την ημερήσια πρόληψη άλατος στα 6 γραμμάρια την ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί σε ένα κουταλάκι του καφέ.

Το αλάτι αποτελείται κατά 40% από νάτριο και κατά 60% από χλώριο. Το νάτριο είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών στον οργανισμό, καθώς και για τη μεταφορά ηλεκτρικών φορτίων. Ωστόσο, 1 γραμμάριο την ημέρα είναι αρκετό για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες.

Το πολύ αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση και η υπέρταση αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών ασθενειών. Η αύξηση της πίεσης οφείλεται στο ότι το νάτριο προκαλεί κατακράτηση υγρών και οι περιττές ποσότητες νερού μέσα στα αγγεία, αυξάνουν την πίεση σε αυτά.

Το 75% του άλατος που καταναλώνουμε καθημερινά κρύβεται σε τρόφιμα όπως αλλαντικά, τυρί, δημητριακά, ψωμί, αλατισμένοι ξηροί καρποί, έτοιμα γεύματα.
Γι’ αυτό τον λόγο, να προσθέτετε στο φαγητό σας όσο το δυνατόν λιγότερο αλάτι και να διαβάζετε τις συσκευασίες των τροφίμων, ώστε να εντοπίζετε το αλάτι που περιέχουν και το οποίο αντιστοιχεί στην περιεκτικότητα σε νάτριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: