Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Mιλάμε για το... αντιλέιζερ!

Λέιζερ το οποίο θα απορροφά το φως αντί να το εκπέμπει κατασκευάστηκε από Αμερικανούς επιστήμονες. Το αντιλέιζερ θα απορροφά το φως ενώ στη συνέχεια θα το μετατρέπει σε θερμότητα και σε ηλεκτρική ενέργεια.

Το συγκεκριμένο λέιζερ αντιστρέφει τη διαδικασία του γνωστού λέιζερ με τη χρήση ράβδου ράβδο πυριτίου 110 μικρομέτρων το οποίο ρουφά το φως και δεν το ενισχύει.

Το πυρίτιο απορρόφησε το 99,4% του εκπεμπόμενου σχεδόν υπέρυθρου φωτός με μήκος κύματος 998,5 νανομέτρων, μετατρέποντας το σε θερμότητα αντί σε ακτίνα λέιζερ.

Οι μελλοντικοί οπτικοί υπολογιστές μπορεί να χρησιμοποιούν φως για να μεταδίδουν σήματα μεταξύ των υβριδικών επεξεργαστών τους, που δεν θα αποτελούνται μόνο από πυρίτιο και τρανζίστορ, αλλά θα χρησιμοποιούν τόσο φωτόνια όσο και ηλεκτρόνια.

Το αντι-λέιζερ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως "οπτικός διακόπτης" σε αυτήν την τεχνολογία επόμενης γενιάς, μετατρέποντας τα σήματα φωτός σε ηλεκτρικά.

Αυτός ο τύπος λέιζερ μπορεί να εφαρμοστεί στην ακτινολογία, είτε για διαγνωστικούς, είτε για θεραπευτικούς σκοπούς, καθώς επίσης σε νέους υπερευαίσθητους αισθητήρες.

Σύμφωνα με τους μελετητές το αντι-λέιζερ δεν μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας από ένα κανονικό λέιζερ. «Αν ένα όπλο λέιζερ σας σημαδέψει, θα σας σκοτώσει», είπε ο Στόουν.

Η ανακάλυψη παρουσιάστηκε στο περιοδικό Science.

Δεν υπάρχουν σχόλια: