Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

«Μας πλασάρουν λαθραία τσιγάρα»

Μεγάλη μείωση του τζίρου από τα προϊόντα καπνού και αύξηση της κατανάλωσης των φθηνών τσιγάρων και του καπνού έχουν προκαλέσει τους τελευταίους μήνες οι απανωτές αυξήσεις στις τιμές τους. Παράλληλα, δημιουργούνται οι συνθήκες εκείνες που διευκολύνουν την προώθηση λαθραίων τσιγάρων μέσω του νόμιμου δικτύου.

«Μας πλασάρουν λαθραία τσιγάρα»

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 12% των περιπτερούχων δηλώνει ότι τους τελευταίους έξι μήνες τους έχουν προσεγγίσει πιο συχνά από ό,τι στο παρελθόν για να τους προωθήσουν λαθραία τσιγάρα.

Εκτιμούν, μάλιστα, ότι και οι καταναλωτές θα στραφούν σε λαθραία προϊόντα αν οι τιμές συνεχίσουν να παίρνουν την ανηφόρα και το εισόδημά τους συνεχίσει να μειώνεται.

«Μας πλασάρουν λαθραία τσιγάρα»

Τα στοιχεία αυτά καταγράφει έρευνα της MRB η οποία έγινε για λογαριασμό της Ενωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών και Περιπτερούχων Τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης.

Οπως προκύπτει, ένας στους τρεις καπνιστές θεωρεί ότι η αύξηση των τιμών είναι μία αιτία που θα τους ωθούσε στην απόφαση να κόψουν το κάπνισμα. Επίσης, το 36% λέει ότι θα σταματήσει το κάπνισμα αν η τιμή των τσιγάρων ανέβει άλλη μία φορά, ενώ το 28% δηλώνει ότι σε αυτή την περίπτωση θα στραφεί στις φθηνές μάρκες και τον καπνό.

Η δε επικείμενη ολική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους θα υποχρεώσει το ένα τρίτο των θεριακλήδων να βγαίνει λιγότερο συχνά.

Για τους ίδιους τους περιπτερούχους οι ραγδαίες αλλαγές των τελευταίων μηνών τους έχουν φέρει, όπως λένε στην έρευνα, λίγα βήματα από την οικονομική καταστροφή αφού ο τζίρος τους έχει μειωθεί κατά περίπου 32%. Το 43% απαντά ότι νέα αύξηση των τιμών θα τους υποχρεώσει να κλείσουν την επιχείρησή τους, ενώ το 56% εμφανίζεται βέβαιο ότι θα μειωθεί κι άλλο ο τζίρος τους.

Επιπλέον, το 94% δηλώνει ότι «η βιωσιμότητα και το μέλλον της επιχείρησής τους απειλείται από τις αυξήσεις των τιμών στα προϊόντα καπνού».

Η αλλαγή των συνηθειών των καπνιστών «αποδεικνύει την αναποτελεσματικότητα των τελευταίων απανωτών και παράλογων αυξήσεων στα τσιγάρα, αφού οι καταναλωτές δεν σταματούν το κάπνισμα, αλλά στρέφονται σε φθηνότερα τσιγάρα, στριφτά ή και λαθραία, με αποτέλεσμα και το κράτος να χάνει έσοδα και οι καπνιστές να συνεχίζουν να καπνίζουν, αλλά και το λιανεμπόριο και ο ευρύτερος κλάδος του καπνού να απειλούνται με αφανισμό, αφού έχει ήδη εκμηδενιστεί το περιθώριο κέρδους τους», τόνισε ο κ. Πλακόπουλος.

Στην περίπτωση που το υπουργείο Υγείας προχωρήσει στην πλήρη απαγόρευση προϊόντων καπνού στα περίπτερα, ο κ. Πλακόπουλος εκτιμά ότι αυτά «θα απειληθούν ακόμα περισσότερο αφού με τις διαφημίσεις που βάζουμε καλύπτουμε το κόστος για την αγορά ενός κουβουκλίου το οποίο κοστίζει περίπου 25.000 ευρώ.

Οι πολιτικές πρέπει να είναι ορθολογικές και να μην οδηγούν στην εξαφάνιση ενός κλάδου που αποτελείται από 100.000 οικογένειες».


Δεν υπάρχουν σχόλια: