Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Χρόνια πολλά MP3!

Στις 14 Ιουλίου 1995 το Ινστιτούτο του Fraunhofer έδωσε στη δημοσιότητα την επίσημη περιγραφή του MP3. Η εν λόγω τεχνική συμπίεσης μουσικής είχε αναπτυχθεί, ήδη, δύο χρόνια πριν. Επίσημα αυτό το format αρχείου έφερνε επίσημα την σχετικά ακατανόητη περιγραφή ISO Standard IS 11172-3 "MPEG Audio Layer 3". Γι' αυτό το λόγο έγινε η σύντμηση στο πολύ πιο απλό MP3.

To MP3 είναι μια μέθοδος συμπίεσης που εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες του ανθρώπινου αυτιού. Για παράδειγμα ένα άτομο μπορεί να διακρίνει δύο διαφορετικούς ήχους μόνο αν υπάρξει μια καθορισμένη ελάχιστη διαφορά στην ένταση τους. Σε θορυβώδη περιβάλλοντα αυτές οι διαφορές δεν γίνονται εύκολα αντιληπτές - ή καθόλου αντιληπτές - από το ανθρώπινο αυτί. Στο MP3 φιλτράρονται οι μη αντιληπτοί ήχοι και κόβονται, μειώνοντας τον όγκο των δεδομένων.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται μικρά, σχετικά, αρχεία μουσικής, ποιότητας αντίστοιχης ενός CD. Σήμερα το MP3 έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή format μουσικής δημιουργώντας μια πληθώρα προϊόντων γύρω από αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: