Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Συνεχίζεται η αυξητική τάση στο AIDS

Αρνητική είναι η εικόνα του AIDS τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός (πάνω από 600 κρούσματα το 2010). Το 2008 είχαν καταγραφεί 450 νέα κρούσματα, με την αύξηση να ξεκινά το 2010, οπότε καταγράφηκαν 600 κρούσματα.

Η αρνητική αυτή εικόνα αποδίδεται στη μείωση των προγραμμάτων ενημέρωσης, όπως εξήγησαν την Τρίτη οι λοιμωξιολόγοι Π. Γαργαλιάνος, Μ. Λαζανάς. Μ. Χίνη και ο Γ. Χρύσος με αφορμή το 22ο Πανελλήνιο συνέδριο AIDS. Oι επιστήμονες είπαν ότι ο αριθμός των περιπτώσεων AIDS στην Ελλάδα είναι 10.450 και από αυτούς οι 5.100 υποβάλλονται σε θεραπεία. Ανάμεσα στα 600 νέα κρούσματα που δηλώθηκαν φέτος, περιλαμβάνονται και 2 βρέφη τα οποία μολύνθηκαν από τη μητέρα τους κατά τη διάρκεια της κύησης.

Οι ειδικοί καλούν τους γυναικολόγους να υποβάλλουν τις έγκυες σε σειρά εξετάσεων για το AIDS κατά τη διάρκεια της κύησης προκειμένου να αποφεύγεται η 'κάθετη' μετάδοση του ιού. Αναφορικά με τη χορήγηση γενοσήμων φαρμάκων στους φορείς και ασθενείς με AIDS, είπαν ότι είναι σύμφωνοι, αρκεί να είναι διασφαλισμένη η αποτελεσματικότητά τους.

Οι λοιμωξιολόγοι ανακοίνωσαν ότι αναμένεται το 2011 να κυκλοφορήσουν 2 νέα φάρμακα. Το ένα αφορά συνδυασμό 4 αντιρετροικών σε 1 δισκίο και το άλλο ένα δεύτερης γενιάς νουκλεοσιδικό αναστολέα της αντίστροφης μεταγραφάσης. Η ανακάλυψη εμβολίου, είπαν, δεν φαίνεται ορατή για το επόμενο διάστημα, εκτός κι αν υπάρξουν θεαματικές αλλαγές στον τομέα της έρευνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: