Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Η Κατάρριψη ενος Αμερικανικού F-16 απο τους Σέρβους το 1995

Το πρωϊ της 2 ιουνίου του 1995

Οταν το ΝΑΤΟ ειχε ηδη ξεκίνησει τους Βομβαρδισμους στην πρώην Γουγκοσλαβία δυο Αμερικανοί πιλότοι αεροσκαφών F - 16 ο Σκότ Ογκράντυ (Scott O'Grady) και ο λοχαγός Ρομπερτ Ράϊτ (Robert Wright) ενημερώθηκαν για τις θέσεις του εχθρού και τον καιρό που θα επικρατούσε κατα την διαρκεια της πτήσης τους πανω απο την απαγορευμένη ζωνη πτήσεων Στην Σερβία της Πρωην Γουγκοσλαβίας. Οι δύο πιλότοι που ανήκαν στην 555η μοίρα μαχητών απογειώθηκαν χωρίς προβλήματα και πέταξαν σύμφωνα με το σχεδιο.

Η ΠΑΓΙΔΑ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ

Ο Στρατος των Σερβων εκεινη την περιοδο είχε μετακινησει αιφνιδίαστικα μια συστοιχία ρωσικών αντιαεροπορικων πύραυλων SA - 6 στα νότια της χώρας στηνωντας μια παγίδα για τα εισερχόμενα αεροσκάφη.Τα Ραντάρ των αντιεροπορικων πυραυλων των Σερβων δεν αναβαν σε συνεχή βαση αλλα περιοδικά και αυτό για να μην προδωσουν την θέση τους στα Αμερικανικά Αεροσκάφη και ραντάρ.

Οταν λοιπόν τα ρωσικά Αντιεροπορικά των Σερβων εντοπισαν τα Αμερικανικά Αεροσκάφη εξαπελυσαν εναντιον τους 2 πυραυλους. O Ενας Αμερικανός πιλοτος ο O'Grady ειδοποιηθηκε απο το Ραντάρ του Αεροσκαφους του πως ένας πύραυλος ερχόταν κατα πάνω του αλλα επειδη΄εκεινη την στιγμή επικρατούσε Βαριά νεφωση στην περιοχη δεν μπορούσε να τον δει. Ο Πρώτος πυραυλος εξερράγη μεταξύ των δύο F-16. Ο Δευτερος ομως χτυπησε το F-16 του O'Grady στην κοιλιά. Αμεσως το Αεροσκαφος του Αμερικανού πιλότου διαλύθηκε και ο πιλότος χωρις να χάσει χρονο το εγκατελειψε επιτυχως.

ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

Μετά την προσγείωση, Ο Αμερικανός πιλότος εθαψε το αλεξίπτωτό του και κρυφτηκε στο δάσος. Οι Σερβοι οι οποιοι ειχαν δει το Αεροσκαφος να πέφτει αρχισαν να ψαχνουν για τον πιλότο.Αυτος μολις ειδε τους Στρατιώτες να πλησιάζουν επεσε μπρούμυτα, στο εδαφος βαζωντας τα γάντια του πάνω από το κεφάλι και τα αυτιά του, ώστε να κρυφτει οσο το δυνατον καλύτερα. Μέσα σε λίγα λεπτά ένας άνδρας με ενα μικρο παιδι κατοικοι της περιοχης που ειχαν δει το αεροσκάφος να πεφτει περασαν απο διπλα του χωρις να τον δούν.Οι Σερβοι Στρατιωτες αν και αναζητούσαν τον πιλότο για πολλές ωρες στην περιοχή τελικά δεν τον εντοπισαν.

ΔΙΑΣΩΣΗ

O'Grady περίμενε τις επόμενες μέρες για βοήθεια, χωρις ομως να χρησιμοποιησει τον ασυρματό του επειδή πίστευε ότι αν τον χρησιμοποιούσε θα αποκαλύπτε την θέση του. Τελικά μετα απο 6 μέρες περιπλανήσεων του στα βουνά της Σερβίας ο πιλότος διασώθηκε από τους πεζοναυτες των ΗΠΑ που ξεκινησαν απο το Αεροπλανοφόρο USS Kearsarge.

ΤΑΙΝΙΑ

Η Περιπετεια του Αμερικανού πιλότου O'Grady εγινε ταινία το 2001 με τίτλο "Behind Enemy Lines"

Δεν υπάρχουν σχόλια: