Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Νομοθεσία για το σβήσιμο των διαδικτυακών "ιχνών"

Την αναμόρφωση της νομοθεσίας ζήτησε Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να δοθεί η δυνατότητα στους χρήστες του διαδικτύου να διαγράφουν τα ίχνη τους από υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης όπως Facebook. Αναλυτικότερα, η επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Βίβιαν Ρέντινγκ ανέφερε πως πρέπει οι χρήστες να μπορούν να διαγράφουν τα αποθηκευμένα δεδομένα που έχουν σχέση με αυτούς όπως φωτογραφίες που έχουν ανεβάσει σε ιστοσελίδες υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης.


Η πρόταση αυτή έρχεται μετά από εκατοντάδες διαμαρτυρίες ανθρώπων που δεν μπορούν να διαγράψουν τα «ίχνη» τους από το διαδίκτυο ενώ οργανώσεις που ασχολούνται με την προστασία της ιδιωτικής ζωής υποστηρίζουν πως παλιές ξεχασμένες πληροφορίες μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στη ζωή των χρηστών.

Ζητείται, επίσης, ο περιορισμός στο «μάζεμα» προσωπικών δεδομένων από εταιρίες του διαδικτύου.

"Οι πολίτες θα πρέπει να ενημερώνονται με ξεκάθαρο και διαφανή τρόπο για το πώς, το γιατί, το από ποιον και για πόσο καιρό θα συλλέγονται και θα χρησιμοποιούνται τα δεδομένα τους", δήλωσε η επίτροπος Δικαιοσύνης.

Οι ανωτέρω προτάσεις θα δοθούν για διαβούλευση διάρκειας οκτώ εβδομάδων ώστε ο καινούργιος νόμος να δημιουργηθεί την επόμενη χρονιά.

Υπενθυμίζεται, πως μέχρι σήμερα σε ισχύ είναι η νομοθεσία την προστασία των δεδομένων που συντάχθηκε το 1995 σε μια εποχή που δεν υπήρχαν ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως Twitter, Facebook και hi-5.

Δεν υπάρχουν σχόλια: