Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Τέσσερα χρόνια έρευνας για το πώς πίνουν οι γάτες

Τα τελευταία χρόνια ερευνητές από αξιοσέβαστα Ινστιτούτα προσπαθούσαν να απαντήσουν στην ερώτηση πώς πίνουν οι γάτες. Αν και αυτό φαίνεται να είναι κάτι απλό τελικά οι έρευνες απέδειξαν ότι είναι πολύ πιο πολύπλοκο από ότι φαίνεται.

Οι σκύλοι χρησιμοποιούν τις γλώσσες τους ως κουτάλες για να προωθήσουν με ένα άτσαλο τρόπο το υγρό στο λαιμό τους. Έτσι συχνά όταν πίνουν νερό υγραίνεται το ρύγχος και η κάτω γνάθος τους, Αντίθετα οι γάτες είναι πολύ προσεκτικές και πιο "έξυπνες" όταν πίνουν.

Οι γάτες κάνουν ρολό την άκρη της γλώσσας τους και ακουμπούν με αυτή ελαφρώς το υγρό (γάλα ή νερό π.χ. ). Στη συνέχεια τεντώνουν απότομα τη γλώσσα τους ώστε να δημιουργηθούν πιτσιλιές. Και αρπάζουν αυτές τις πιτσιλιές πριν ξανακάνουν το ίδιο πράγμα. Αυτή την κοπιαστική μέθοδο την επαναλαμβάνει η γάτα τέσσερις φορές το δευτερόλεπτο.

Περιέργως ως τώρα κανείς δεν ήξερε πώς λειτουργούσε αυτό το πράγμα. Πριν από τέσσερα χρόνια ενδιαφέρθηκε να το μάθει ο καθηγητής του MIT Roman Stocker, δανειζόμενος από ένα συνάδελφο του μια κάμερα υψηλή ταχύτητας καταγραφής.

Και εδώ και τέσσερα χρόνια μελετούσε - μαζί με άλλους τρεις συναδέλφους του - τον τρόπο που πίνει η γάτα του αλλά και άλλα μεγαλύτερα αιλουροειδή, όπως τα λιοντάρια. Που χρησιμοποιούν την ίδια ακριβώς μέθοδο. Οι ερευνητές δεν ξέρουν τι να κάνουν την απόκτηση αυτής της γνώσης. Δεν αποκλείεται, πάντως, να τη χρησιμοποιήσουν σε εφαρμογές ρομποτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: