Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

CERN: Ένα βήμα πιο κοντά στο Big Bang

Tα πειράματα στο μεγάλο επιταχυντή σωματιδίων LHC μπήκαν σε μια νέα φάση. Οι φυσικοί του CERN κατάφεραν να προκαλέσουν συγκρούσεις πυρήνων ατόμων μολύβδου παράγοντας στιγμιαία θερμοκρασίες της τάξης των δέκα δισεκατομμυρίων βαθμών Κελσίου.

Με αυτό τον τρόπο επιτεύχθηκαν «οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι μεγαλύτερες πυκνότητας που έχουν καταγραφεί έως τώρα σε ένα πείραμα» δήλωσε την Κυριακή ο David Evans του Πανεπιστημίου του Birmingham, ο οποίος εργάζεται στο project Alice του LHC.

Αυτό που επέτυχαν οι επιστήμονες είναι ένα σημαντικό βήμα για τη εξομοίωση του Big Bang. Ο επόμενος στόχος είναι να πετύχουν συνθήκες αντίστοιχες με αυτές που επικρατούσαν 0,00000000001 δευτερόλεπτα μετά τη «μεγάλη έκρηξη» που δημιούργησε το σύμπαν μας.

Σε τέτοιες θερμοκρασίες τήκονται ακόμα τα πρωτόνια και τα νετρόνια από τα οποία αποτελούνται οι πυρήνες των ατόμων» δήλωσε ο Evans. Παράγοντας μια ιδιαίτερη μορφή ύλης , το πλάσμα από κουάρκ και γκλουόνια. Από αυτό το πλάσμα οι επιστήμονες ελπίζουν να μάθουν περισσότερα πράγματα για την ισχυρή δύναμη, μια από τις τέσσερις θεμελιώδεις φυσικές δυνάμεις η οποία κρατά ενωμένους τους πυρήνες των ατόμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: