Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

F1 : ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2010 Ο Sebastian Vettel

Σε ηλικία 23 ετών, τεσσάρων μηνών και 11 ημερών, ο Σεμπάστιαν Φέτελ έγινε ο νεαρότερος Παγκόσμιος Πρωταθλητής στην ιστορία της Formula 1, ξεπερνώντας τον Λιούις Χάμιλτον, ο οποίος μέχρι σήμερα κατείχε την πρωτιά σε αυτή την κατηγορία. Ο νεαρός Γερμανός έκανε τη μεγάλη ανατροπή στο φετινό πρωτάθλημα, αφού κόντρα σε όλα τα προγνωστικά κατάφερε να φτάσει στην κορυφή του κόσμου.

Πολλοί ήταν αυτοί που στο ξεκίνημα της καριέρας του έσπευσαν να τον χρίσουν διάδοχο του Μίκαελ Σουμάχερ και μπορεί αυτό να είναι υπερβολή, τουλάχιστον ακόμα, αλλά το γεγονός πως ο Φέτελ είναι μόλις ο δεύτερος Γερμανός Παγκόσμιος Πρωταθλητής στην ιστορία (μετά φυσικά από τον επτάκις εστεμμένο), ίσως να λέει κάτι. Άλλωστε, πρώτος ο Σούμι ήταν που έδειξε τη στήριξή του στον νεαρό συμπατριώτη του και φίλο του όταν αυτός εμφανίστηκε στη Formula 1, με τον Φέτελ να έχει πει επανειλημμένως ότι τον είχε αφίσα στο δωμάτιό του.

Για τον Φέτελ η λέξη «νεαρότερος» δεν είναι άγνωστη στη μέχρι τώρα καριέρα του. Το 2006 στην Τουρκία και τις ελεύθερες δοκιμές της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη, έγινε ο νεαρότερος οδηγός που πήρε μέρος σε περίοδο Grand Prix σε ηλικία 19 ετών και 53 ημερών.

Επίσης, το 2007 στις ΗΠΑ ήταν ο έκτος νεαρότερος πιλότος που εκκινούσε σε αγώνα, ενώ με τη βαθμολόγησή του στον ίδιο αγώνα, έγινε ο νεαρότερος οδηγός που το κατάφερνε. Στις κατατακτήριες δοκιμές του ιταλικού Grand Prix το 2008 έγινε ο νεαρότερος poleman, ενώ η νίκη του μια μέρα μετά στη Μόντσα, εννοείται ότι τον έκανε τον νεαρότερο νικητή Grand Prix.

Πριν την εκκίνηση του φετινού αγώνα στο Άμπου Ντάμπι, ο πιλότος της Red Bull ήταν τρίτος στην βαθμολογία και έφερε… τα ίσια ανάποδα (που λέει και ο Γιώργος Μαζωνάκης), φτάνοντας στη νίκη και την κατάκτηση του τίτλου, αφού οι αντίπαλοί του αποδείχθηκαν ανήμποροι να υπερασπιστούν τις θέσεις τους.

Ο οδηγός της επίσης Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας στους κατασκευαστές, Red Bull, βρέθηκε επικεφαλής του φετινού πρωταθλήματος μόλις μια φορά, αλλά καλή και όταν μετρούσε, στο τέλος δηλαδή της σαιζόν! Κάτι παρόμοιο είχαν κάνει οι Τζέιμς Χαντ το 1976 και Τζον Σέρτις το 1964. Επίσης, πέτυχε για πρώτη στην καριέρα του φορά δύο συνεχόμενες νίκες, αφού ήταν αυτός που είχε επικρατήσει και στη Βραζιλία την περασμένη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: