Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Είναι η ζάχαρη.....Τοξική;

Είτε πρόκειται για τη λευκή κατεργασμένη ζάχαρη και την πιο «υγιεινή» μαύρη είτε για το περιβόητο σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, ολοένα περισσότεροι...
ειδικοί δείχνουν να συμφωνούν στο εξής: αυτή η γλυκιά συνήθεια με την οποία έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές, ίσως τελικά δεν είναι τόσο αθώα όσο θα θέλαμε να πιστεύουμε.

Η κατανάλωσή της μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον οργανισμό πολύ πιο επικίνδυνες και σοβαρές από μία «τροφαντή» σιλουέτα. «Το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, η ζάχαρη - δεν υπάρχει καμία διαφορά. Η ουσία είναι ότι είναι κακά - εξίσου κακά, εξίσου δηλητηριώδη» τόνισε ο δρ. Ρόμπερτ Λάστιγκ, ειδικός ορμονικών διαταραχών σε παιδιά και ειδικός παιδικής παχυσαρκίας στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το βίντεο από μία διάλεξη του καθηγητή, τον Μάιο του 2009, με τίτλο «Ζάχαρη: Η Πικρή Αλήθεια» και θέμα τη βιοχημεία της φρουκτόζης και την ανθρώπινη φυσιολογία, μετρά περισσότερες από 800.000 επισκέψεις στο YouTube, με 50.000 νέους θεατές κάθε μήνα. Ο δρ. Λάστιγκ υποστηρίζει ότι η ζάχαρη είναι «τοξική» και «δηλητηριώδης» για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Αν ο καθηγητής έχει δίκιο, τότε η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης δεν ευθύνεται μόνο για την εκτόξευση του αριθμού των υπέρβαρων Αμερικανών τα τελευταία 30 χρόνια: πολλές σύγχρονες σοβαρές ασθένειες, γνωστές ως ασθένειες του δυτικού κόσμου - καρδιοαγγειακές παθήσεις, υπέρταση και καρκίνος - προκαλούνται από διατροφικές συνήθειες στις οποίες κυριαρχεί η ζάχαρη.

Το μόριο της φρουκτόζης που περιέχεται στη σακχαρόζη και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης μεταβολίζονται κατά κύριο λόγο από το ήπαρ, ενώ η γλυκόζη της ζάχαρης και οι αμυλούχες τροφές μεταβολίζονται σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού. Η κατανάλωση ζάχαρης σημαίνει μεγαλύτερο «φόρτο εργασίας» για το ήπαρ, που μετατρέπει τη φρουκτόζη σε λίπος.

Αυτό προκαλεί μία κατάσταση, γνωστή ως ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη, η οποία ευθύνεται για την παχυσαρκία, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον διαβήτη τύπου 2. Επίσης συνδέεται με την εμφάνιση, αρκετών μορφών καρκίνου. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες για τον καρκίνο, το πρόβλημα με την ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη οδηγεί στην έκκριση περισσότερης ινσουλίνης και η ινσουλίνη ευνοεί την ανάπτυξη όγκων.

Αν είναι η ζάχαρη που προκαλεί την ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη, τότε σύμφωνα με ειδικούς, είναι δύσκολο να μην τη συνδέσουμε με τον καρκίνο - ή τουλάχιστον ορισμένες μορφές, όπως ο καρκίνος του στήθους και του παχέος εντέρου. «Έχω εξαλείψει την επεξεργασμένη ζάχαρη από τη διατροφή μου και καταναλώνω όσο λιγότερη ζάχαρη μπορώ» είπε ο δρ. Κρεγκ Τόμσον, πρόεδρος του Αντικαρκινικού Κέντρου Μεμόριαλ Σλόαν - Κέτερινγκ στη Νέα Υόρκη. Και προσέθεσε: «Πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο μειώνω τις πιθανότητες να αναπτύξω καρκίνο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: