Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Τί είναι το Pap τεστ (;)

Είναι η λήψη επιχρησμάτων από τον τράχηλο της μήτρας και τον κόλπο. Πρόκειται για προληπτική εξέταση του γενικού πληθυσμού με σκοπό την ανίχνευση αλλοιώσεων που μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του τράχηλου της μήτρας.

Γιατί να κάνω Pap τεστ;

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί το συχνότερο κακοήθη όγκο του γυναικείου γενετικού συστήματος. Τα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας μπορεί να μετατραπούν σε κακοήθη χωρίς πόνο, αιμορραγία ή άλλα συμπτώματα. Η διάρκεια του προκαρκινικού σταδίου υπερβαίνει τη δεκαετία. Ο διηθητικός καρκίνος μπορεί να ανιχνευτεί έγκαιρα στο προκαρκινικό στάδιο και να καταστραφεί με εξαιρέσεις.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται το Pap τεστ;

Ο έλεγχος πρέπει να ξεκινάει με την έναρξη των σεξουαλικών σχέσεων και να συνεχίζεται μέχρι την ηλικία των 65. Ο έλεγχος πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Πώς γίνεται η λήψη του Pap τεστ;

Η λήψη του τέστ διαρκεί μόνο λίγα λεπτά και είναι ανώδυνη. Η γυναίκα τοποθετείται σε γυναικολογική θέση, στο ειδικό εξεταστικό κρεβάτι. Εισάγεται κολποδιαστολέας, ώστε να είναι ορατός ο τράχηλος, και με τη χρήση ξύλινης σπάτουλας και με ένα ειδικό βουρτσάκι αποσπώνται κύτταρα από τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας. Το επίχρησμα αυτό επιστρώνεται σε γυάλινο πλακίδιο, μονιμοποιείται και αποστέλλεται για κυτταρολογική εξέταση.

Προϋποθέσεις για τη λήψη Pap τεστ;

Οι γυναίκες πρέπει να μην έχουν κάνει κολπική θεραπεία ή πλύση τα 3 προηγούμενα 24ωρα, καθώς επίσης να μην έχουν επαφές τις 3 τελευταίες ημέρες. Λήψη του test δεν γίνεται κατά τις ημέρες της περιόδου.

Ποσοστά επιτυχίας του Pap τεστ;

Παρουσιάζει διαγνωστική ακρίβεια 85-90%, όταν η λήψη και η αξιολόγηση γίνεται από έμπειρο προσωπικό.

Ποιές είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου, οι οποίες χρειάζονται ακόμα συχνότερα το Pap τεστ;

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι γυναίκες που είχαν πρώιμες σεξουαλικές σχέσεις, έχουν πολλούς ερωτικούς συντρόφους, έχουν νοσήσει επανειλημμένα από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, οι γυναίκες που είχαν την πρώτη κύηση στην εφηβεία ή είναι πολύτοκες και οι γυναίκες που έχουν ελλιπή φροντίδα υγείας.

Αίτια εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας;

Η εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας προϋποθέτει μόλυνση με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Ο ιός του HPV ανευρίσκεται στο 80% των περιπτώσεων της δυσπλασίας. Η βαρύτητα της αλλοίωσης και η πιθανότητα εξέλιξής της σε καρκίνο εξαρτάται κυρίως από τον τύπο HPV που τον προκάλεσε.

Κολποσκόπηση

Είναι μια εξέταση που με βιολογικές χρωστικές αναδεικνύονται οι πάσχουσες περιοχές του τραχήλου, ώστε να γίνει σωστά κατευθυνόμενη βιοψία. Είναι εξέταση εξωτερικού ιατρείου.

Επιστημονική επιμέλεια:

Αρκουλής Θ., Μαιευτήρας - Γυναικολόγος
Μήτσουρα Χρ., Μαία

Δεν υπάρχουν σχόλια: