Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Η έξοδος των εκδρομέων και η επικινδυνότητα του οδικού δικτύου της Ελλάδας

Ο «φόρος αίματος» που πληρώνει η Ελλάδα κάθε χρόνο, κατά τις εξόδους των εκδρομέων από το κλεινόν άστυ για τις ημέρες των γιορτών είναι μεγάλος.
Τα προβλήματα του ελληνικού οδικού δικτύου είναι γνωστά και οι οδηγοί πρέπει να έχουν την προσοχή τους τεταμένη, προκειμένου να αποφεύγονται τα ατυχήματα και να μην χάνονται ανθρώπινες ζωές στην άσφαλτο.

Η εταιρεία «Συγκοινωνιακές Λύσεις», το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και η ΕΛΠΑ, έχουν διενεργήσει έρευνα, επισημαίνοντας τα πιο επικίνδυνα σημεία των εθνικών οδών της Ελλάδας. Η μελέτη δίνει έμφαση στα τμήματα του δρόμου, όπου τα τροχαία συμβάντα, με σοβαρούς τραυματισμούς και θανατηφόρα, είναι συνήθη φαινόμενα και είναι δυνατό να αποφευχθούν με βελτιώσεις της υποδομής και του εξοπλισμού.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συγκοινωνιολόγος Στ. Ευσταθιάδης, «στόχος της μελέτης είναι να εξετάσει την επικινδυνότητα του οδικού δικτύου της Ελλάδας σε πρώτη φάση και στη συνέχεια του υπόλοιπου εθνικού και επαρχιακού δικτύου, βάσει των στοιχείων που έρχονται από την Τροχαία και την Ελληνική Στατιστική Αρχή».
Μεγάλο μέρος σήμερα του οδικού δικτύου είναι αυτοκινητόδρομοι ή υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομοι. Όμως υπάρχουν και οδοί, οι οποίοι όχι μόνο δεν είναι υψηλών προδιαγραφών, αλλά διαθέτουν και επικίνδυνα γεωμετρικά στοιχεία (στροφές με κλήση κ.α). Γι’ αυτόν το λόγο, το εξεταζόμενο οδικό δίκτυο χωρίστηκε σε ομοειδή τμήματα κατά το έτος αναφοράς της ανάλυσης της μελέτης (έτη 2005-2007) και όπως τόνισε ο κ. Ευσταθιάδης, «υπάρχουν άξονες που έχουν βελτιωθεί από τότε, όπως η Εγνατία οδός και δεν έχουν περαστεί στον χάρτη της μελέτης, γιατί αυτός δημιουργήθηκε με τα τότε στοιχεία».
O χάρτης χωρίζει τις περιοχές επικινδυνότητας σε πέντε κατηγορίες, ανάλογα με το ποσοστό των θανατηφόρων ατυχημάτων ανά οχηματοχιλιόμετρο (δηλαδή ανά συγκεκριμένο αριθμό οχημάτων που διέρχονται από συγκεκριμένη διαδρομή) σε αυτούς τους οδικούς άξονες. Οι πιο «επικίνδυνες» οδοί είναι οι άξονες Κορίνθου - Πύργου, η Ιωνία οδός (Αντίρριο - Ιωάννινα), ο βόρειος οδικός άξονας της Κρήτης, ο άξονας Κοζάνη - Φλώρινα αλλά και ο Λαμία - Καρδίτσα - Γρεβενά.
Στο πλαίσιο της μελέτης, πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις και συλλογές στοιχείων κυκλοφοριακών φόρτων, ανά οδικό άξονα και τμήμα. Για κάποια οδικά τμήματα για τα οποία υπήρχαν πρόσφατα στοιχεία, αυτά παρασχέθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων περιλαμβάνουν κυκλοφοριακούς φόρτους και σύνθεση της κυκλοφορίας. «Το προτέρημα αυτής της μελέτης», όπως επισημαίνει ο κ. Ευσταθιάδης «είναι πως είναι γραφική και εποπτική καθώς και άμεσα συγκρίσιμη με άλλους ομοειδείς χάρτες παγκοσμίως».
Η υπερβολική ταχύτητα, η απόσπαση προσοχής κατά την οδήγηση, η οδήγηση σε κατάσταση μέθης, παραβίαση σηματοδότη και προτεραιότητας γενικώς αποτελούν τις βασικότερες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων συμβάντων, σύμφωνα με τα στοιχεία.
«Γι’ αυτό οι οδηγοί δεν πρέπει τις μέρες του Πάσχα -αλλά και κάθε μέρα- να ξεχνούν τις συστάσεις τις τροχαίας και να έχουν πάντα την προσοχή τους στον δρόμο», λέει ο κ. Ευσταθιάδης.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, για τις μέρες της εξόδου, έχει προγραμματίσει μία σειρά από μέτρα για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων καθώς και για την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων.
Τα μέτρα αυτά αφορούν στην απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών κατά τις ημέρες των εορτών, για συγκεκριμένες ώρες, στις εθνικές οδούς, καθώς και την -ανάλογα με τις ανάγκες- παραχώρηση επιπλέον λωρίδων κυκλοφορίας στα ρεύματα εισόδου και εξόδου τις ημέρες αναχώρησης και επιστροφής των εκδρομέων αντίστοιχα.
Επίσης, έκκληση γίνεται από την τροχαία στους οδηγούς να είναι πολύ προσεκτικοί, να μην οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ, να μην αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες, να χρησιμοποιούν τις ζώνες ασφαλείας, να μην πραγματοποιούν αντικανονικά προσπεράσματα, να μην μιλούν στο κινητό κατά την οδήγηση και να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: