Κυριακή 10 Απριλίου 2011

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ;


΄΄Η σύζυγός μου με άφησε επειδή δεν ήμουν αρκετά καλός γι’ αυτήν. Δεν θα μπορέσω ποτέ να τα πάω καλά μαζί της΄΄


΄΄Τα μαλλιά μου αραιώνουν. Χαλάει η εμφάνισή μου. Κανείς δεν θα ενδιαφέρεται πια για μένα΄΄


΄΄Είμαι τόσο κακός υπάλληλος. Το αφεντικό μου απλώς με συμπαθεί επειδή με λυπάται. Τίποτα απ’ αυτά που προσπαθώ να κάνω δεν γίνεται σωστά΄΄


΄΄Απλά δεν μπορώ να κάνω καμιά δουλειά στο σπίτι. Ο γάμος μου διαλύεται΄΄


*** Αυτές είναι χαρακτηριστικές σκέψεις στους ανθρώπους με κατάθλιψη. Αν και αυτές οι σκέψεις φαίνεται να είναι σωστές εκ πρώτης όψεως, στην πραγματικότητα καταδεικνύουν μια αλλαγή στον τρόπο που ένα άτομο σκέφτεται για τον εαυτό του.


Αλλαγή - στον τρόπο που κάποιος σκέφτεται, αισθάνεται και δρα – είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα στην κατάθλιψη.


Αν και η αλλαγή μπορεί να συμβεί σταδιακά, το καταθλιπτικό άτομο παρουσιάζεται διαφορετικό απ’ ότι ήταν πριν την εμφάνιση της ασθένειας – πιθανώς ακόμα και αντίθετο απ’ αυτό που ήταν συνήθως. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα αυτής της αλλαγής: ο επιτυχημένος επιχειρηματίας που πιστεύει ότι βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, η αφοσιωμένη μητέρα που θέλει να εγκαταλείψει τα παιδιά της, ο καλοφαγάς που δεν αντέχει το φαγητό. Αντί να αναζητά την ευχαρίστηση, το καταθλιπτικό άτομο την αποφεύγει. Αντί να νοιάζεται για τον εαυτό του, παραμελεί τον ίδιο και την εμφάνισή του. Το ένστικτο της επιβίωσής του μπορεί να δώσει τη θέση του στην επιθυμία να δώσει τέλος στη ζωή του. Η πορεία του προς την επιτυχία μπορεί να αντικατασταθεί από παθητικότητα και απόσυρση.


Η πιο προφανής και χαρακτηριστική ένδειξη της κατάθλιψης είναι μια μελαγχολική διάθεση: απαισιόδοξος, μοναχικός, απαθής. Το καταθλιπτικό άτομο, μπορεί να κλαίει χωρίς να υπάρχει λόγος ή να του φαίνεται αδύνατον να κλάψει όταν συμβαίνει ένα πραγματικά δυσάρεστο γεγονός. Μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα ύπνου ή να ξυπνά νωρίς το πρωί χωρίς να μπορεί να ξανακοιμηθεί.


Από την άλλη μεριά, με το να αισθάνεται συνέχεια κουρασμένος, μπορεί να κοιμάται περισσότερο από το συνηθισμένο. Μπορεί να χάσει την όρεξή του και να χάσει βάρος, ή να τρώει περισσότερο από το κανονικό και να αυξηθεί το βάρος του.


Τυπικά, ο καταθλιπτικός βλέπει τον εαυτό του με έναν πολύ αρνητικό τρόπο. Μπορεί να πιστεύει ότι είναι αβοήθητος και μόνος στον κόσμο και συχνά κατηγορεί τον εαυτό του για ασήμαντα λάθη ή ελαττώματα. Είναι απαισιόδοξος για τον εαυτό του, για τον κόσμο, και για το μέλλον του. Αδιαφορεί για το τι συμβαίνει γύρω του και δεν βρίσκει ικανοποίηση σε δραστηριότητες που τον ευχαριστούσαν. Συχνά αντιμετωπίζει πρόβλημα στο να πάρει αποφάσεις ή στο να υλοποιήσει τις αποφάσεις που έχει λάβει.


Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να είναι καταθλιπτικοί χωρίς να δείχνουν τη συνηθισμένη μελαγχολική, δυσθυμική, απαισιόδοξη διάθεση. Μπορεί να παραπονιούνται αντί να αισθάνονται σωματική δυσφορία ή να υποφέρουν από αλκοολισμό ή χρήση ουσιών. Όταν κάποιος φαίνεται να είναι πάντα κουρασμένος ή να βαριέται με αυτά που κάνει, μπορεί πραγματικά να έχει κατάθλιψη. Όταν έξυπνα παιδιά δεν τα πάνε καλά στο σχολείο για μεγάλο διάστημα, αυτό επίσης μπορεί να αποτελεί ένδειξη κατάθλιψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: