Τρίτη 12 Απριλίου 2011

H BMW αναπτύσσει νέο 8-τάχυτο κιβώτιο που προβλέπει τον δρόμο

H BMW κατά την διάρκεια της ετήσιας έκθεσης “Ημέρα Καινοτομίας” στο Μόναχο ανακοίνωσε ότι εκτός των νέων turbo κινητήρων της, αναπτύσσει και ένα νέο κιβώτιο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων 8 σχέσεων το οποίο μπορεί να προβλέπει τον δρόμο. Συνεργάζεται με το σύστημα GPS, με μια ασύρματη σύνδεση, με το Dynamic Stability Control (DSC), με δύο κάμερες και με αισθητήρες ραντάρ, έτσι ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί κατάλληλα σε σχέση με τις συνθήκες του δρόμου.

Παραδείγματος χάρη. Οδηγείς σε έναν βροχερό δρόμο, η ασύρματη σύνδεση βρίσκει στο internet τις πρόσφατες μετεωρολογικές προβλέψεις για τον καιρό, ενώ το DSC αναλύει το συντελεστή τριβής έτσι ώστε αργότερα να μειώσει την ροπή ώστε να μην σπινιάρουν οι τροχοί. Το σύστημα GPS βρίσκει την επόμενη στροφή και κατεβάζει αυτόματα ταχύτητα έτσι ώστε να πάρεις την στροφή όσο τον δυνατόν καλύτερα.

Ακούγεται σαν σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας, αλλά η BMW το έχει κάνει πραγματικότητα. Το πότε θα τοποθετηθεί το εν λόγω σύστημα σε μοντέλα παραγωγής δεν έχει ανακοινωθεί αλλά είναι πιθανό η επόμενη γενιά της Σειράς 7 να είναι το πρώτο αυτοκίνητο που θα διαθέτει τον εν λόγω κιβώτιο.

www.autoblog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: