Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

ΔΕΗ: Οι όροι για να έχετε φθηνό ρεύμα!

Μειώσεις τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, «πάγωμα» στα οικιακά τιμολόγια, αλλά και δυσβάσταχτες αυξήσεις σε 3,5 εκατομμύρια καταναλωτές για να χρηματοδοτηθούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, τα οικιακά τιμολόγια δεν θα αυξηθούν το 2010, ενώ θεσπίζεται Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο που θα ισχύει υπό προϋποθέσεις.
Το εν λόγω τιμολόγιο θα εφαρμόζεται όταν η κατανάλωση κυμαίνεται από 800 έως 1.000 Kwh, ενώ για να ενταχθεί ένας καταναλωτής σε αυτό θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο, η τετραμηνιαία κατανάλωση να είναι από 200 και έως 800kWh, το ρεύμα να χρησιμοποιείται για την πρώτη κατοικία και ο μετρητής να είναι μονοφασικός.
Για να ενταχθεί κάποιος στο Κοινωνικό Τιμολόγιο θα πρέπει να υποβάλλει σχετική αίτηση στην ΔΕΗ ή μέσω ΚΕΠ.
Η χρέωση θα είναι μειωμένη κατά 10% για τις πρώτες 800 Kwh, ενώ θα φτάνει το 20% για ειδικές ευπαθείς ομάδες, όπως άνεργοι και άτομα με ειδικές ανάγκες.
Από την άλλη, πάντως, το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε αύξηση του ειδικού τέλους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας από τα 0,30 λεπτά στα 5,57 ευρώ ανά 1.000 κιλοβατώρες. Η αύξηση αφορά 3,5 εκατομμύρια καταναλωτές, που ανήκουν στα εμπορικά, βιομηχανικά και βιοτεχνικά τιμολόγια της ΔΕΗ.
Βέβαια, ουδείς δεν αποκλείει η αύξηση του τέλους να φτάσει από τις επιχειρήσεις στον καταναλωτή μέσω αυξήσεων στις τιμές των πρϊόντων, λες και δεν μας έφταναν οι απανωτές αυξήσεις του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων...

Δεν υπάρχουν σχόλια: