Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Πρόστιμο ύψους 16,4 εκατομμυρίων δολαρίων στην Toyota...

Πρόστιμο ύψους 16,4 εκατομμυρίων δολαρίων στην Toyota επέβαλε το αμερικανικό υπουργείο Μεταφορών λόγω του ότι η αυτοκινητοβιομηχανία απέκρυψε πληροφορίες που αφορούσαν τα προβλήματα που εμφάνιζε το σύστημα επιτάχυνσης σε πολλά αυτοκίνητά της. Το αμερικανικό υπουργείο κατηγορεί την αυτοκινητοβιομηχανία για αμέλεια, καθώς δεν ειδοποίησε εγκαίρως τις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετώπιζε.

Η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας της Κίνησης Αυτοκινητοδρόμων (ΝΗΤSA) δήλωσε ότι βάσει εγγράφων από την ΤOYOTA αποδεικνύεται ότι η αυτοκινητοβιομηχανία γνώριζε για το ελαττωματικό πετάλι του γκαζιού από τον Σεπτέμβριο.

«Πλέον διαθέτουμε αποδείξεις πως η Toyota αμέλησε τις νομικές της υποχρεώσεις. Χειρότερα ακόμη, ότι εν γνώση της απέκρυψε ένα επικίνδυνο μηχανικό ελάττωμα στα οχήματά της από τις αμερικανικές Αρχές και δεν ανέλαβε πρωτοβουλία, για να προστατεύσει εκατομμύρια οδηγούς και τις οικογένειές τους» τόνισε ο υπουργός Μεταφορών, Ρέι ΛαΧούντ, στο ανακοινωθέν του.

Ωστόσο η εταιρεία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι δεν έχει ενημερωθεί για το πρόστιμο από την NHTSA και επισημαίνει πως έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών.

Τώρα η εταιρεία έχει δύο εβδομάδες για να κάνει έφεση όσον αφορά την επιβολή της χρηματικής ποινής.

Σημειώνεται ότι η Toyota προέβη σε μαζική ανάκληση οχημάτων της τον Ιανουάριο. Μόνο στις ΗΠΑ ανεκλήθησαν 2,3 εκατομμύρια οχήματα, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο αναγκάστηκε να ανακαλέσει, έπειτα από την εμφάνιση διαφόρων μηχανικών προβλημάτων, περισσότερα από 8 εκατομμύρια αυτοκίνητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: