Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Δορυφόρος παρακολούθησης της κλιματικής αλλαγής τέθηκε σε τροχιά

Ένας προηγμένος, ογκώδης δορυφόρος που μπορεί να μετρά το πάχος των πολικών πάγων με ακρίβεια ενός εκατοστού εκτοξεύτηκε την Πέμπτη 8/4/2010 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, με την προοπτική να προσφέρει πολύτιμα στοιχεία για την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής.

Ο CryoSat-2, βάρους 700 κιλών, είναι το αντίγραφο ενός δορυφόρου που καταστράφηκε κατά την εκτόξευση το 2005. Πέντε χρόνια μετά, έπειτα από αλλεπάλληλες αναβολές, ο νέος δορυφόρος αναχώρησε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν στις 16.57 ώρα Ελλάδας.

Λίγα λεπτά αργότερα τέθηκε σε τροχιά και επικοινώνησε με το κέντρο ελέγχου της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας.

Η αποστολή του CryoSat θα προσφέρει τις πρώτες ακριβές μετρήσεις για τα καλύματα πάγου της Ανταρκτικής και κυρίως της Αρκτικής. Η καταγραφή κάθε μεταβολής στα στρώματα πάγου αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά τα υπολογιστικά μοντέλα του παγκόσμιου κλίματος.

«Στο διάστημα που πέρασε από τότε που προτείναμε τον CryoSat το 1999, η υποχώρηση των πάγων της Αρκτικής έχει πια εξελιχθεί σε γεγονός αντί για πρόβλεψη» σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ντάνκαν Ουίνγκχαμ, ο βρετανός ερευνητής που ανέλαβε επικεφαλής της δορυφορικής αποστολής.

«Η υποχώρηση του πάγου είναι πολύ ταχύτερη από ό,τι προέβλεπε οποιοδήποτε κλιματικό μοντέλο. Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά του πάγου με πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια» επισήμανε.

Βάσει των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες προβλέπουν ότι σε λίγα χρόνια η Αρκτική θα παραμένει εντελώς ελεύθερη από πάγο στη διάρκεια των καλοκαιριών. Ανησυχητική είναι και η αβεβαιότητα για την τύχη των πάγων της Γροιλανδίας και της ηπειρωτικής Ανταρκτικής, οι οποίοι θα μπορούσαν να ανεβάσουν τη στάθμη της θάλασσας κατά πολλά μέτρα.

Το ραντάρ μικροκυμάτων του CryoStat, εξοπλισμένο με δύο κεραίες, θα μπορεί να καταγράφει με ακρίβεια ενός εκατοστού τόσο την έκταση όσο και το πάχος των πάγων.

Ο CryoSat-2 είναι ο τρίτος από τους δορυφόρους της ESA στη σειρά των «Εξερευνητών της Γης». Οι δύο πρώτοι εκτοξεύτηκαν το 2009. Είναι ο GOCE, ο οποίος παρακολουθεί την ωκεάνια κυκλοφορία, και ο SMOS που παρακολουθεί την αλατότητα των ωκεανών καθώς και την υγρασία του εδάφους.





Δεν υπάρχουν σχόλια: