Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Πόσο ψηλό είναι το Έβερεστ τελικά;

Εξαρτάται από την οπτική γωνία που βλέπεις… Αυτήν την ερωταπάντηση είχαν τα τελευταία…150 χρόνια Κίνα και Νεπάλ, που ούτε στο τι ύψος έχει η ψηλότερη κορυφή του κόσμου δεν μπορούσαν να τα βρουν!

Κι όμως τα είπαν και τα συμφώνησαν και επιτέλους αποφάσισαν ότι η ψηλότερη κορυφή του κόσμου έχει ύψος 8.848 μέτρα.

Το Έβερεστ βρίσκεται στα σύνορα Κίνας και Νεπάλ, και μέχρι πρότινος η κινεζική πλευρά διατεινόταν πως είναι ψηλότερο κατά 0,3 μέτρα απ’ όσο το υπολόγιζε το Νεπάλ.

Αυτήν την εβδομάδα, αξιωματούχοι αποκάλυψαν πως οι διαπραγματεύσεις στο Κατμαντού ανάμεσα στις δύο πλευρές, κατέληξαν στο ότι τσακώνονταν για δύο διαφορετικά πράγματα: Το ένα ήταν το ύψος του βράχου που αποτελούσε την κορυφή του Έβερεστ και το άλλο το ύψος που προσέθετε το χιόνι πάνω στο βράχο.

«Ο κινέζος αξιωματούχος Λι Κινγκιαν απεδέχθη τον ισχυρισμό του Νεπάλ ότι το ύψος του Έβερεστ μαζί με το χιόνι είναι 8.848 μέτρα. Αντιστοίχως, η πλευρά του Νεπάλ αναγνώρισε ότι ο βράχος από μόνος του έχει ύψος 8.844,43 μέτρα» είπε στην εφημερίδα Κατμαντού Ποστ αξιωματούχος του τμήματος ερευνών του Νεπάλ.

Η πρώτη μέτρηση του υψόμετρου του Έβερεστ έγινε το 1856, ενώ το 1955 μια Ινδική έρευνα το μέτρησε στα 8.848 μέτρα, μέτρηση που η Κίνα ποτέ δεν απεδέχθη – μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: