Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Στις καυτερές πιπεριές το μυστικό για την καταπολέμηση του πόνου

Στις καυτερές πιπεριές κρύβεται το μυστικό για την καταπολέμηση του πόνου, εκτιμούν επιστήμονες που βασισμένοι στα συστατικά της θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν ένα νέο είδος αναλγητικού, που για πρώτη φορά θα σταματά τον πόνο στην πηγή προέλευσής του.
Οι Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν στο ανθρώπινο σώμα, στα σημεία του πόνου, μια ουσία παρόμοια με την καψικίνη ή καψαϊσίνη, η οποία είναι αυτή που κάνει τόσο καυτές τις κόκκινες πιπεριές.
Σύμφωνα με τον Χάργκριβς, "πρόκειται για μια σημαντική πρόοδο στην κατανόηση των μηχανισμών του πόνου και στην πιο αποτελεσματική καταπολέμησή του. Ανακαλύψαμε μια οικογένεια από ενδογενή μόρια τύπου-καψικίνης, τα οποία απελευθερώνονται με φυσικό τρόπο στη διάρκεια ενός τραυματισμού και τώρα ξέρουμε πώς να μπλοκάρουμε αυτούς τους μηχανισμούς με μια νέα κατηγορία μη εθιστικών φαρμάκων".
Oι ερευνητές τονίζουν οτι τα περισσότερα σημερινά αναλγητικά δεν θεραπεύουν τον πόνο στην πηγή του, ενώ επιπλέον είναι εθιστικά και με δυνητικά επικίνδυνες παρενέργειες. Η ασπιρίνη π.χ. μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρα αιμορραγία, οι αναστολείς COX-2 μερικές φορές μπορεί να επιφέρουν καρδιακά προβλήματα, η παρακεταμόλη μπορεί να βλάψει το συκώτι κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: