Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

9χρονος hacker αναστατώνει σχολείο στις ΗΠΑ

Όταν η αστυνομία ξεκινούσε έρευνα σε ένα δημοτικό σχολείο της Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών έπειτα από αναφορά της διεύθυνσης για εισβολή στο πληροφοριακό σύστημα, ουδείς φανταζόταν ότι τα ίχνη θα οδηγούσαν σε έναν 9χρονο μαθητή. Η διεύθυνση του σχολείου απευθύνθηκε στις τοπικές διωκτικές αρχές, όταν διαπίστωσε ότι οι καθηγητές δεν μπορούσαν να συνδεθούν σύστημα Blackboard χρησιμοποιώντας τους κωδικούς τους.

Η έρευνα οδήγησε στο σπίτι ενός 9χρονου μαθητή και οι υποψίες έπεσαν στη μητέρα του. Όταν, όμως, οι αστυνομικοί ανέκριναν τη μητέρα, κατάλαβαν ότι η ίδια είχε πλήρη άγνοια. Έτσι, μίλησαν με τον άτακτο πιτσιρικά και διαπίστωσαν εμβρόντητοι ότι αυτός ήταν ο υπαίτιος της αναστάτωσης.

Ο μικρός βρέθηκε κάποια στιγμή σε υπολογιστή που ανήκει σε έναν καθηγητή και κατάφερε να αποσπάσει τον κωδικό εισόδου στο σύστημα. Στη συνέχεια, φαίνεται ότι χρησιμοποίησε αυτό τον κωδικό από το σπίτι του και συνδέθηκε με δικαιώματα διαχειριστή. Έτσι, προχώρησε σε αλλαγή των κωδικών που χρησιμοποιούν οι καθηγητές, τροποποίησε τις εργασίες που είχαν ανατεθεί και μπήκε στα μητρώα των συμμαθητών του.

Η εταιρεία Blackboard που αναπτύσσει το σχετικό σύστημα δήλωσε ότι το πρόγραμμά της είναι απολύτως ασφαλές. Όπως τόνισαν εκπρόσωποί της, ο μαθητής συνδέθηκε με υπαρκτά διαπιστευτήρια και δεν παρέκαμψε τις δικλείδες ασφαλείας.

Δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά του 9χρονου ή της οικογένειάς του από την αστυνομία, ενώ παραμένει άγνωστο αν η διεύθυνση του σχολείο προχώρησε σε τιμωρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: