Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Docs.com: Facebook & Microsoft κατά της Google

Το αφεντικό του Facebook, ο Mark Zuckerberg, παρουσίασε στο πλαίσιο της διάσκεψης της εταιρείας του f8, ένα online Office για όλους τους χρήστες της υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο ανάπτυξαν τα Microsoft FUSE Labs βασιζόμενα στο Office 2010.

Οι χρήστες του Facebook αποκτούν για πρώτη φορά τη δυνατότητα, με το Docs.com, να ανταλλάσσουν μεταξύ τους έγγραφα του Office αλλά και να τα παράγουν online. Η ομάδα ανάπτυξης είχε μόνο τέσσερις μήνες καιρό για να μεταβεί από το αρχικό concept στην τωρινή φάση beta του project.

Για να μπορέσει κανείς να χρησιμοποιήσει τη νέα υπηρεσία θα πρέπει να έχει ένα λογαριασμό στο Facebook - έτσι θα μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση στο Docs.com μέσω του Facebook. Στην αρχική σελίδα της υπηρεσίας μπορεί να δει κανείς τα έγγραφα που έχουν γίνει shared από φίλους όπως και αρχεία τα οποία άλλοι χρήστες μοιράζονται με τον υπόλοιπο κόσμο.

Επιπλέον μπορεί κανείς απευθείας από τον browser να παράγει έγγραφα των Word, Excel και Powerpoint. Ακόμα μπορεί να κάνει upload αρχεία που βρίσκονται τοπικά στον υπολογιστή του και να τα επεξεργαστεί κατόπιν online.

To περιβάλλον εργασίας στο Web βασίζεται στο Ribbon interface, το οποίο η Microsoft χρησιμοποιεί στο Office 2010. Εννοείται, βέβαια, ότι έχουν περικοπεί κάποιες λειτουργίες. Διαθέσιμες online είναι μόνο οι σημαντικότερες λειτουργίες.

Τα δικαιώματα πρόσβασης σε ένα έγγραφο καθορίζονται με ένα πολύ απλό τρόπο. Μπορεί κανείς να χορηγήσει δικαιώματα ανάγνωσης για συγκεκριμένα άτομα ή ομάδες. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται και η επεξεργασία των δικαιωμάτων πρόσβασης. Για να ενημερωθούν οι φίλοι σας ότι εμφανίστηκε ένα νέο έγγραφο, τους στέλνεται αυτόματα μια ειδοποίηση μέσω του Facebook.

Όποιος έχει εγκαταστημένο στον υπολογιστή του το MS Office μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανοίξει τοπικά ένα έγγραφο, να το επεξεργαστεί και να το ανεβάσει πάλι online.

Το Docs.com θα το βρείτε στη διεύθυνση http://www.docs.com. Η υπηρεσία βρίσκεται σε φάση beta ενώ η πρόσβαση σε αυτή γίνεται με το λογαριασμό που έχετε ανοίξει στο Facebook.


Δεν υπάρχουν σχόλια: